Според първоначалната информация на Европейския Средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът на труса е бил на 63 км източно от Варна, 25 км източно от Каварна, 19 км югоизточно от Шабла. Трусът е усетен и в Разград, Нови Пазар, Шумен и Добрич.
По информация на "Фокус" в Русе не работят мобилните и стационарните телефони. Земетресението бе усетено и в Силистра от живеещите и работещите в по-високите сгради на града и предизвика лека паника, предаде БТА.
В община Каварна най-силно е усетен земният трус, съобщи Галя Великова, старши експерт в "Гражданска защита" в кметската администрация. Най-силно трусът е бил почувстван в село Камен бряг. По думите на Великова, частично е паднал окачен таван в кметството на селото, има пропукани стени в сградата, от рафтовете на магазин са изпадали стоки. На други места в Добричко има паднали два комина.
Земетресението е стреснало туристите и за минути плажът в курортен комплекс „Златни пясъци” е останал пуст, съобщи за радио "Фокус" - Варна д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина” във Варна. По думите на д-р Иванов вълната в района на курорта е станала по-висока и флагът е сменен с жълт. Към момента няма регистрирани инциденти в курорта.
На варненския плаж е спокойно, трусът е усетен слабо. Морето остава спокойно, а флагът е зелен.
И в курортен комплекс „Св.Св. Константин и Елена” земетресението също е усетено, но флагът остава зелен, защото морето е спокойно. Д-р Иванов добави, че е желателно плажуващите да внимават с къпането в морето, дори и при зелен флаг, защото след земетресението е възможно увеличение на вълната.
В област Разград разтревожени хора излязоха извън сградите и оживено коментираха труса, няма щети и разрушения.
В област Велико Търново по данни на "Гражданска защита" земетресението е усетено по високите етажи на сградите, няма данни за пострадали и щети.
Около 120 са получените обаждания на телефон 112 във връзка със земетресението, съобщи директорът на Национален телефон 112 Стоян Граматиков. Основните данни, подавани от граждани, са за материални щети.

Вижте видео