Полицията отведе главния организатор и председател на „Организация за обществена самозащита – ЕДНО” Светлозар Николов и задлъжнялата към различни банки Тодорка Куманова, чието жилище е продадено на търг още през февруари, заради невъзможност да се покрива ипотечния кредит. Във варненския квартал „Чайка”, при блок 48, граждани от Сдружение за защита на правата на човека и местни хора направиха жива верига, за да не бъде изхвърлена от жилището си 80-годишна жена и внучка й. 4 коли на полицията съдействаха на съдия-изпълнител за изпълнението на решение за конфискуване на жилището заради банков заем.
Въпреки апелите за милост от страна на съседи и членове на организацията за обществена защита, преградили входната врата на блока, след няколко часа суетене и разговори, с помощта на служителите на реда съдия-изпълнителят влезе във владение на апартамента от 80 кв. м.
Малко преди това на място дойде и Ценка Василева, по чийто думи бившият й работодател Куманова й дължала множество заплати и отделни суми, най-голямата от които 96 хил. лв., дадени й за покриване на кредитни задължения. По информация на съдия-изпълнител Станимира Данова тези пари далеч не стигали за покриването на всички кредити.
Тодорка Куманова имала предприятие за дамска конфекция, за поддържането на което е търсела помощ от частни лица и банки. Жената живее със майка си и дъщеря си и казва, че няма къде да отиде и няма никакви доходи. Изпълнителното дело бе спирано четири пъти, за да се плаща разсрочено, обясни съдия-изпълнителката. Куманова е правила спекулации с кредити от няколко банки и с различни лица, като не ги е връщала до момента.

Вижте снимки

Вижте видео