Общо 55 190 зрелостници се явяват днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започва в 8.00 часа.

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея ще участват 10 100 квестори.

Тази сутрин в 5.10 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитен вариант 24 от над 11 милиона възможни комбинации.  Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Възможните формулировки за интерпретативен текст са 30, те са измислени и се знаят само от един човек, уточни по БНР държавният експерт по български език и литература Александър Трингов. Той посочи какво гарантира, че генерираните модули няма да се узнаят предварително от учениците:

"До всички училища се пращат три файла за трите модула. Те се пращат допълнително, тоест праща се и парола преди началото на всеки модул. В момента вече те са получили паролата за първия модул, в 9.00 часа ще получат паролата за втория модул и в 10.00 часа ще получат паролата за третия модул. Без тази парола те няма как да имат достъп до съответния файл".

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през миналата година заради мерки за сигурност.

Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа.

Учениците пишат само с черен химикал. Никой не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

По-късно днес, в 8.50 часа, отново в МОН, ще бъде изтеглен изпитният вариант /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10.00 часа и на него се очаква да се явят 57 129 седмокласници в страната. Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - за написването на преразказа, е 90 минути.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас