На 2 май при спецоперация на МВР и прокуратурата на граничния пункт бяха арестувани 32 митничари, като впоследствие обвинения бяха повдигнати на 8 от тях. Открити бяха около 20 000 лева, събрани от подкупи, като част от парите били укривани под дюшеци.

По думите на Танов другите четирима от задържаните са под домашен арест. Оказало се, че всички те страдат от едно и също заболяване - исхемична болест на сърцето.

В края на май всички служители на митницата в Свиленград - 270, се явиха на тест за лоялност. Тогава Ваньо Танов съобщи, че от тях 17% "са се провалили тотално", а 40 на сто "са демонстрирали контрапродуктивно поведение". Това означавало, че са вършели нарушения и не биха съобщили за нарушения на техни колеги.

Заради резултатите от теста съществуването на свиленградската митница бе под въпрос, но финансовият министър Симеон Дянков реши да не я закрива. Вместо това областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че митничарите в Свиленград обаче ще бъдат под тримесечно специално наблюдение. През това време ще бъдат обучавани и периодично ще се явявят на тестове за проверка на знания и умения.