Може ли да има риба в Перловската река и ако да, каква - такава дискусия се развихри в социалните мрежи, след като вчера министърът на екологията Юлиан Попов заяви, че възнамерява да зариби минаваща през центъра на София река.

В публикацията си във Facebook Попов написа:

"Колкото пъти мина покрай Перловската река си задавам два въпроса: Защо в нея няма риба? Защо не произвежда електричество? Риба ще има, за електричеството ще видим". 

Тепърва предстои да станат ясни конкретните действия по въпроса, които ще предприеме ековедомството.

Междувременно обаче в дебата, в който не липсваха и закачки за това каква точно да бъде рибата - пъстърва, шаран, мрена или херинга, се включиха политици като Кристиан Вигенин, хора от неправителствения сектор и кметове на столични общини. 

"Шегуваш се. Не е достатъчно дълбока за тази цел, а при обилен дъжд нивото се вдига много и ще отнесе всякакви риби и други животни. Ама не пречи да усвоите парите по някой европроект", гласи коментарът на Вигенин.

"Толкова те подкрепям за тази идея!!! Хайде, реализирай я, докато имаш инструментите но властта!!!", призова министъра Гергана Паси в коментар под публикацията му. 

Преди Коледа министър Попов отново писа по темата, илюстрирайки я със снимка от Япония, където декоративни шарани плуват в открит канал.

"Перловската река е река, а не канал, както много хора си мислят. Трябва да се изчисти, екологизира и пази. И да се зариби. Един ден искам да видя риби и в каналите, не само в Перловската река", написа тогава министърът и отново предизвика огромна вълна от коментари.