"Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър, той е съветник на президента", каза бившият вътрешен министър Валентин Радев по повод казуса с доклада на ОЛАФ в предаването "Тази събота" по bTV. 

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при закупуването на полицейски джипове. Това съобщи официално Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В това официално съобщение не се споменават нито имена, нито дати. Ясно е, че разследването на ОЛАФ е започнало през юли 2018 г. и е установило е, че вътрешното министерство е нарушило разпоредбите и е купило автомобили за пресечени терени, вместо такива за всякакви терени.

По думите на Радев във въпросния доклад става въпрос за изменения на процедурата по обществена поръчка, които са направени именно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов.

"Аз се подразних от позицията на президентството. Не може президентът да започва грубо вижте кой е започнал поръчката и кой я е подписал накрая", каза Радев.

Бившият вътрешен министър коментира, че никога не се е съмнявал, че може нещо да не е наред с обществената поръчка. "Не съм допускал, че служебен министър може да застраши по такъв начин националната сигурност", коментира Радев.

"Ако е имало такива дефекти, които са казали от ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Имало ли е политически натиск?", коментира Радев.

Той отново поясни, че няма как политиците да вникнат, че има пороци в обществената поръчка, при положение, че на ОЛАФ са трябвали две години и половина да ги открие.

"Никой не ме е осведомил, че има някакви слабости в тази обществена поръчка", каза бившият вътрешен министър.

По думите му по време на въпросната обществена поръчка за автомобилите на МВР Радев се е чудил защо служебното правителство се съсредоточава да свърши обществените поръчки.

По повод обявените намерения от страна на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Валентин Радев каза, че в президентството всичко се случва "някак задкулисно, някак скрито".

Припомняме, че от ГЕРБ; излязоха с позиция, че подмяната на критериите за полицейските джипове е направил бившият служебен вътрешен министър, сега съветник на президента - Пламен Узунов. "МВР не е имало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", гласи още позицията на управляващата партия.

В официалните изявления на прокуратурата нямаше нищо такова, няма го и в прессъобщението на ОЛАФ, коментира в предаването "Тази събота" Емилия Недева, адвокат на Пламен Узунов.

Според нея ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна, или умишлено подтиква разследването в определена посока.

"За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има", попита адвокат Недева.

Тя обяви също, че нито при вътрешния одит, нито при външния на обществената поръчката е подаден сигнал за нередности.

По думите й Валентин Радев е подписал договора, не защото има решение на КЗК и на ВАС, а именно, защото не е имало сигнали за нередности.

Въпреки решението на ВАС, поръчката може да бъде прекратена, може да бъде прекратен и вече подписан договор, заяви адвокатът на Узунов.

На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов тя отговори: "Политически чадър не може да отвори институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. По-скоро целта е да бъде дискредитирана президентската институция".