Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две - от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Шумен, където официално откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища. 

Предложението все още не е окончателно одобрено, но се обсъжда, а според министъра има и предимства, като това, че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се обхващат и дните около Гергьовден. 

"Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани", коментира просветният министър.

По думите му няма да има промени в образователния материал, тъй като няма тематично изоставане за учениците от 12 клас, които ще завършат средното си образование тази година и им предстоят матури. 

Преди ден Отрасловият към МОН предложи също да има две ваканции, но с други дати - от 18 до 21 март, и от 29 април до 9 май. Идеята е да се облекчи натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда. 

Засега, по графика за тази учебна година пролетната ваканция е предвидена от 3 до 11 април за учениците от 1-ви до 11-и клас, само за 12-и клас е малко по-кратка - от 8 до 11 април.

Иначе в Шумен просветният министър откри два STEM центъра - в средните училища "Йоан Екзарх Български" и "Трайко Симеонов". 

Това са първите от общо пет технологични училищни центрове в Шуменска област. Изградени са с финансиране по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". "Факт е, че когато са в модерна среда, учениците учат много повече и съответно мотивацията им за учене е по-голяма. Това не са просто модерно обзаведени кабинети, а и модел на учене - обучени преподаватели за преподаване с иновативни методи", коментира Вълчев в СУ "Йоан Екзарх Български".

Снимка: БТА

Красимир Вълчев е предложен за водач на листата на ГЕРБ в Шумен за предстоящите парламентарни избори, пък обяви областният лидер на партията и кмет на града Любомир Христов. По думите му в четвъртък вечерта изпълнителната комисия е утвърдила листата на ГЕРБ Шумен. Самият Вълчев не коментира номинацията си.