Ваксината срещу болестта Ковид-19, разработена от фармацевтичната компания "Астра Зенека" и Оксфордския университет, е средно 70 процента ефективна, съобщават световните агенции.

Третата фаза от клиничните изпитвания на ваксината включва 20 000 доброволци от Великобритания и Бразилия. По време на тестовете е установено, че с първоначалното приложение на по-голяма доза от ваксината, нивото на защита срещу инфекцията е спаднало до 62 процента. То се е увеличило до 90 процента, когато субектите първо са получили малка доза, а след това, с втора инжекция, увеличена доза от ваксината.

Фармацевтичният гигант не разкрива повече подробности, за да обясни тази разлика в ефективността, отбелязва Франс прес.

Ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека" засега е по-малко ефикасна от тази на "Пфайзер/Бионтех" или "Модърна", чиято ефективност надхвърля 90 процента. Тя обаче използва по-традиционна технология в сравнение с конкурентите, което я прави по-евтина и лесна за съхранение, тъй като не е необходимо да се държи при много ниски температури.

В направеното от "Астра Зенека" изявление се посочва, че нейната ваксина е "високоефективна" за предотвратяване на болестта. От компанията отбелязват, че нито един участник в тестовете не е развил тежка форма на Ковид-19, нито се е наложило да бъде хоспитализиран.

"Новината, че ваксината на Оксфордския университет е доказано ефективна в тестове, е страхотна. Предстоят още много тестове за безопасност, но въпреки това резултатите са отлични", написа в Туитър британският премиер Борис Джонсън.

Правителството на Великобритания е поръчало предварително 100 милиона дози от ваксината, които са достатъчни за имунизиране на 50 милиона души.

Ваксината, разработена от фармацевтичната компания "Астра Зенека" и Оксфордския университет, може да се разпространява в целия свят благодарение на това, че е подходяща за съхранение в хладилник, съобщават Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на директора на Оксфорд Ваксин Груп Андрю Полард.

"Разполагаме с ваксина, която е с висока ефективност и предотвратява сериозни заболявания и хоспитализация. Това са невероятни резултати. Тъй като може да се съхранява при температура в хладилник, тази ваксина може да се разпространява по целия свят с помощта на конвенционална имунизационна система. Нашата цел беше да разработим ваксина, която да бъде достъпна навсякъде", заяви на брифинг Андрю Полард.

"Ваксината ни осигурява средно 70 процента защита", подчерта ученият, добавяйки, че ефективността й при прилагането на първата доза е около 90 процента.

Специалистите, тестващи ефикасността на ваксината, отбелязват, че не могат бъдат сигурни дали вирусът ще мутира по начин, който би направил необходимо прилагането й да се повтаря всяка година. "Засега няма данни за това", казва Полард, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали има вероятност ваксината да осигури по-дългосрочна защита, ученият допълва: "Настроени сме оптимистично за имунен отговор, който продължава поне година, но за изпитанията е необходимо повече време, за да се даде каквото и да било потвърждение за трайност".

Според Световната здравна организация (СЗО) в момента има около 170 проекта за разработване на ваксина срещу коронавируса, който причинява Ковид-19.