Преди настъпването на отоплителния сезон в столицата заработиха няколко десетки гробища за стари гуми. Мярката е превантивна, за да не се допуска допълнително замърсяване на въздуха.

Всичко това идва след заплахата от Европейската комисия, че ако България не се справи с лошото качество на въздуха до 2 месеца, ще бъде изправена пред съд.

Най-използваните материали за отопление в София са въглища, дърва, текстил и гуми. Те са и най-големите замърсители на въздуха, след транспорта в столицата, съобщава Bulgaria ON AIR.

Причината е, че колкото по-евтино е отоплението, толкова по-вредно е то. За да не използват най-сериозния замърсител на атмосферата като отопление, в столичните райони "Люлин", "Красна поляна", "Овча купел", "Младост" и "Дружба" общината откри гробища за автомобилни гуми.

По думите на Столичния инспекторат в подобни пунктове се събират над 9300 гуми за една година. А пък събраните за един месец, може да стигнат до 2300.

От доброволческата организация "Airsofia" предупреждават, че идеята може и е добра, но при умишлена човешка дейност или небрежност, както се случи в Испания, може да стане огромно бедствие.

Глобите за горене на битови отпадъци на открито могат достигат до 1000 лв. Засега са съставени 33 акта на физически лица, 26 от които са от район "Красна поляна".