От понеделник в град Сандански започва пробно монтиране на подземни контейнери за смет. Планира се два от първите подобни съдове с вместимост 1,5 куб. м. да се монтират по главната улица "Македония" и още десет с вместимост 4 куб. м. в централната градска част, съобщиха от общината.

Новите подземни контейнери ще се намират под земята, където на дълбочина до 2,5 м. се съхраняват отпадъците, а над земята се намира само приемното устройство.

Предимствата на модерните подземни контейнери са липсата на миризми /плътно затваряне с гумени уплътнители/, без достъп до отпадъците на животни и атмосферни влияния, както и неоторизирани лица, събиране на голямо количество отпадъци на малка площ - един подземен съд събира 4 контейнера тип "бобър". Освен това новите сметосъбиращи съдове водят до ниски експлоатационни разходи и лесно и бързо обслужване и поддържане.

Амбицията на Община Сандански е да монтира още такива съоръжения за смет при положение, че се приемат положително от жителите и гостите на града.