Лекарите във Военномедицинска академия и "Пирогов" се борят за живота на седем от мигрантите, които бяха открити в камион, изоставен в землището на софийското село Локорско.

От ВМА съобщиха, че към 17 ч. в Спешното отделение на болницата са докарани осем мъже. Петима от тях са настанени в реанимация, като за четирима се е наложила интубация и са поставени на командно дишане. Трима пострадали са настанени в Клиника по спешна токсикология.

Други трима бежанци са приети в "Пирогов". Двама от тях са в шокова зала, а един е в триажна зала. Те не са се хранили, обезводнени са и са премръзнали. Страдали са от липса на кислород. Уточняваме състоянието им, заяви на брифинг началникът на Спешното отделение в "Пирогов" д-р Диана Димитрова.

По думите й и за тримата мъже има реална опасност за живота. 

"Очакваме още пострадали да бъдат докарани от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ", каза още д-р Димитрова. 

Здравният министър д-р Асен Меджидиев, който също е прегледал мигрантите в "Пирогов", допълни, че и тримата имат наранявания по телата. 

"Те са в комплексно увредено състояние. И тъй като на място има още 23-ма души, те също ще бъдат настанени в лечебни заведения, за да им бъдат направени изследвания. Те не са в тежко състояние. Справяме се със ситуацията, събрани са допълнителни екипи", каза още той.

В Университетска болница "Св. Анна" са приети двама мигранти, съобщиха от лечебното заведение. Единият е на видима възраст 15 години, а другият е на около 20 години, като и двамата са премръзнали и дехидратирани. Повече информация за състоянието им ще бъде предоставена след приключване на диагностиката.

Сигналът за изоставения товарен автомобил е подаден около 14.15 часа в полицията. Пристигналите на място екипи са открили над 40 души в специално изграден тайник. 18 от тях са изгубили живота си, а 14 души до момента са транспортирани от линейки на Спешна помощ в три столични болници. Самоличността им не е установена, но по предварителна информация в камиона е имало само млади мъже, които са от Афганистан.

Бежанците са били превозвани от поне двама шофьори, които са избягали и се издирват. Превозното средство пък е с търговищки регистрационни табели.

Разследването ще бъде поето от Национална следствена служба. Към мястото пътува и Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на НСлС.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев пък заяви, че сега се организира съдебно-медицински екип, който да направи оглед на мястото, на което са загинали бежанците.