Жан Виденов става организационен секретар на "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва на предстоящите парламентарни избори.

Коалицията се сформира по инициатива на "Лява алтернатива на България" на Иван Атанасов, който ще бъде и председател. Четири партии влизат в коалицията:
1. "Социалистическа партия Български път" - с председател проф. Ангел Димов
2. "Българска прогресивна линия" - с председател Красимир Янков
3. "Възраждане на отечеството" - с председател Николай Малинов
4. "Партия на българските комунисти" - с лидер Иван Пенчев

Виденов е министър-председател на България през 1995 - 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.

Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него "Виденова зима". Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

"Задават ни въпроса "Защо сега?". Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България - за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни", заяви председателят Иван Атанасов.

Той допълни, че Виденов е "архитектът" на коалицията. По думите му политическото сдружение ще се бори за справедливост във всички сфери.

"Ние сме за морал и ценности в политиката и смятаме, че със собствените си биографии можем да го докажем. Ние сме истинска левица и патриоти", допълни Атанасов.

"Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене", каза Красимир Янков.

От "Възраждане на отечеството" посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от "Партия на българските комунисти" заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република".