Установена е вината на седем служители, които са извършили, респективно - допуснали да бъдат извършени, нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ. Това сочат първите резултати от вътрешната проверка в пловдивската болница "Свети Георги" по скандалния случай с двамата пациенти, оставени да чакат пред COVID отделение, които по-късно починаха.

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание "Предупреждение за уволнение", съобщават още от здравното заведение, съобщи TrafficNews.

Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

От днес, също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.

Припомняме, че на 18 ноември двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. 

Скандално видео показа как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите.