Началникът на ГКПП „Капитан Петко войвода“ ст. инсп. Васил Игнатов бе дисциплинарно уволнен със заповед на министър Валентин Радев преди Разпети петък, съобщи "Старият мост".

Като причина за тежкото наказание се посочва извършване на сериозно дисциплинарно нарушение. До крайната мярка се стигна след продължило три месеца разследване за корупция на пункта на специално назначена комисия от РД „Гранична полиция“ - Смолян.

Повод за дисциплинарното производство станала жалба на изнудвани от страна на дежурен полицай пътници. Според оплакването граничният полицай поискал 50 евро подкуп от двама мъже, внасящи бетонобъркачка от Гърция. Като разбрал за рекета, получателят на стоката Красен Кръстев от Свиленград отишъл на пункта и вдигнал скандал.

Веднага върнаха парите, споделил той пред „Старият мост“, но въпреки това пуснахме официални жалби за инцидента. Засега единственият наказан е шефът на граничния пункт Васил Игнатов. Вината му била, че не е докладвал за корупционна проява на негов служител.

„В цялата документация по дисциплинарното производство не фигурира доказателство, че съм знаел своевременно за корупционната проява" - заяви Игнатов.

Не е налице и такова твърдение на никой от разпитаните служители и граждани - подчерта той.

Прави впечатление, че не е приключило производството срещу полицая, поискал пари. Въпреки това, без още да е установено наличие на корупционна проява, е „безспорно установено“, че аз съм прикривал такава – възмущава се наказаният началник. 

Истинските причини за моето отстраняване са други. Вменена ми е вина с користна цел - да не преча за осъществяването на престъпни схеми. Ще обжалвам дисциплинарното ми уволнение пред Върховния административен съд, категоричен е вече бившият шеф на ГКПП „Капитан Петко войвода.“

38-годишният Васил Игнатов бе началник на ГКПП „Капитан Петко войвода“ от м. май 2010 г. досега. Има 16 години стаж в системата на „Гранична полиция“.