Ураганен вятър остави десет сливенски села без ток. Разразилият се за кратко време около 12.30 часа днес вятър със скорост над 100 км/ч., придружен с градушка и дъжд, е нанесъл щети върху зелената система в града и в малките населени места. На места са изкоренени дървета с пречупени клони. Две от дърветата са паднали върху автомобили в Сливен и са нанесли щети. Това съобщи за БТА инж. Снежана Кънева от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи".


"Едно дърво е препречило пътя към село Ковачите, но то е било отстранено от екипи на пожарната и аварийна група от Общинско предприятие "Озеленяване", добави тя.

В Сливен също така има счупени витрини и отнесени предмети от различни заведения и магазини в центъра на града.

"Десетки сигнали са подадени от сутринта в Ямбол заради бурния вятър. Отчетени са пориви от 72 км в час, а на места със завихряния", съобщи ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория в града Стойка Башаева.

"Повалени са 15 дървета, изпочупени са стъкла на сгради, нанесени са материални щети на няколко автомобила. Във вилната зона "Курткая" силният вятър е наклонил електрически стълб. Сигнали са постъпили и за паднали ламарини на улиците "Асенова Крепост" и "Георги Раковски", съобщиха от общината.

"Над 10 населени места в област Смолян остават без електричество заради прекъснати от вятъра електропроводи", заяви Крум Косев, говорител на ЕВН.

Засегнатите селища са предимно в общините Смолян и Баните, има населени места без ток и в община Мадан.

Към 16,00 часа електричеството в пострадалите села е възстановено. 

Над 20 сигнала за паднали клони и опасни дървета са подадени на територията на община Бургас само тази сутрин заради силния вятър, съобщиха от пресцентъра на общината.

Подробната прогноза за времето от Иво Некитов може да прочетете тук.

Абсолютен температурен рекорд е отчетен в Хасково - 21,1 градуса

Снимка: БТА

В същото време абсолютен температурен рекорд за цялата история на мониторинга на времето е отчетен в Хасково. В 14 часа днес термометърът е отчел 21,1 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория.

Според статистиката, до днешния ден най-високата температура е била регистрирана през 1917 година - 20,5 градуса по Целзий. В региона духа вятър със сила 22 метра в секунда с посока югозапад-запад. Засега няма данни за щети, причинени от поривите на движението на въздушни маси.