Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от фалит, алармираха от ВУЗ-а в отворено писмо до медиите. Причината е обещано, но неполучено финансиране на строителството на нов учебен корпус. По думите на проф. Стати Статев, ректор на университета, проблемът не е във фалита.

"Проблемът не е фалита. Едва ли държавата ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в неплатежоспособност. Аз съм оптимистично настроен, че на проблема ще бъде погледнато градивно и ангажиментът, който пое държавата през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на договора е до 6 юни. И това беше поводът ние да се обърнем и да кажем, че финансирането трябва да бъде осигурено и то тази или следващата седмица, за да имаме технологично време да поискаме удължаване на договора с година или година и половина", заяви той в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

Ректорът допълни, че в грубия строеж на новия корпус на висшето учебно заведение са вложени 8 милиона лева. А това, което университетът е получил, са обещаните за 2017 и 2018 година по 1,5 милиона лева европейско финансиране. Вследствие на това фирмата изпълнител е изпратила искане за доброволно изпълнение. Статев бе категоричен, че УНСС няма да спре да съществува, но ако сметките му бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо - нито стипендии, нито заплати и всички други плащания.

Базата на УНСС е крайно недостатъчна за всички 22 000 студенти, пък е категоричен председателят на Студентския съвет към ВУЗ-а.

От Министерството на финансите потвърдиха, че има поет ангажимент за осигуряване а средства от държавния бюджет в размер на 7,5 млн лева, но едва след усвояване на ресурса от Оперативна програма "Региони в растеж".