УНСС пред финансов колапс: Защо университетът зависи от държавните пари?

Ако сметките на ВУЗ-а бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други плащания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това дали не е лошо финансово управление и съмнение за корупция

Не минавам покрай УНСС, че ме е страх да не ме хванат веднага за студент...

За последните 30г виждам до къде ни доведоха кадрите които бълва УНСС ! Няма значение колко си голям , а как си вършиш работата ! Ако се съди по нивото на национлата ни икономика УНСС са пълен провал !

И какво излиза, държавата да плати строежа, а ректората да обира парсата с наемите и да си ги дели като премийки и 13, 14, 15 заплати? Защо аз да плащам с данъците си това ???

Университета иска 8 млн.лв. от държавната хазна. Та това е много сирене, не мога да го сметна! Вземаме по лесния подход - един апартамент на Цветанов струва 1.5 млн.лв./без асансьора, той е със златни копчета на двата етажа и е скъп/. Тоест, ако Цветанов дари 6 апартамента на университета, то сметките излизат! На пръсти смятаме 6 ап.х1 500 000=8 000 000. Е, и да има грешка, то не е много голяма.

За последните 13 г. познавам само 4-ма кадърни студента от там....А работя всеки ден с хора,основно завършили УНСС.Който НЕ Е кандидаства-той не е приет и завършил!Същотото е и в Стопанска академия и ЮЗУ !

Аз си мисля, че не е правилно да се отделят 7.5 милиона - така лишаваме ГЕРП от поне 7 апартамента.

За да се "усвоят" 4,5 милиона европейски пари, държавата трябва да доплати 7,5 милиона, а дали е необходима новата сграда няма значение. Браво. Прилича до сущ на строежите на стадиони и детски площадки в някои села с по 500-600 жители в които най-младия е на 65 години, важното е парите да се усвоят, "шамар да е , аванта да е" !

Бре, нужни били 7,5 млн лева, та това са 7 апартамента, при това от евтините. Не тези на цветанов, они са с асансйор.

ГЕРБ може лесно да реши въпроса - да пусне на пазара свои необявени 10 бр.тераси общо ползване и ето ти 10 000 00лв.!

Истината е, че от УНСС извиват ръцете на Правителството, но какво друго да се чака от ВУЗ с такова ръководство и такива преподаватели (не всички, разбира се). Сега всички български данъкоплатци ще платят масрафите на Стати Статев, Орешарски, Чобанов и Румен Гечев.

Брей, нагли хора! Ние пари за данък на терасите нямаме, те за университети питат!

УНСС е бутафорно учебно заведение. То предизвиква лек смях и много повече тъга.... В УНСС се толерира преписвачеството и рушветчийството, а малкото съвестни и амбициозни студенти се подлагат на подигравки и тормоз. Ако бяхме цивилизована държава, тази пародия на университет отдавна щеше да е закрита, ама не сме.... За сметка на това си имаме място, къде да се трудоустрояват разни неграмотни бивши ДС кадри, лумпен-теоретици на развития социализъм и бивши асистенти по история на БКП. Имаме място, където се съчиняват абсурдни специалности с една едничка цел - да се възложи хоараиум за лекции на бивши министри, премиери и всякакви некадърни безхаберници, които с действията си са причинили небивали опустошения. Жалко за децата, които наистина имат желание да учат, но са принудени да си губят времето с безсмислици. Важното е да има стабилност!!

Тоя Статев, приятеля на Орешарски, дето се подиграваше на студентите по протестите ли иска пари?

Какво "логично и икономически коректно" изказване на ректора... аман, тия са хем за смях, хем за прокурор.

РБ няма икономика, логично не ни трябва и университет по икономика.

Висш икономически институт „Карл Маркс“ беше истинското име на УНСС. При бай Тошо тогава нямаше икономически проблеми, нито стопански. След като го преименуваха джендьовците, падна нивото му, падна и икономиката и финансите му. Фалит! Така както и на държавата.

В тоя "университет" преподават най-големите преписвачи. Лично съм се уверил, четейки коректури. И пет пари не дават. Едно време си знаехме, че ако никъде не влезем, то в Икономическия се влиза и с 3. А студентите им като излязат главно в колцентрове отиват.

Намалят броя на студентите в икономическите специалности във ВУЗ с 40-60% , а строят нови сгради. Браво на икономистите!

E тея къртят мивки. УНСС ще фалира заради един строеж. Каймака на икономическата мисъл в България не могат да си сметнат бюджета. Пази боже сляпо да прогледне.

А пари за разходките до Филипините, Непал, Шри Ланка?! Нека ги запорират. Така няма да могат да си плащат екскурзиите до екзотични страни.

Тая грозна мутра стати статев се ползва с голяма протекция от корумпираната комунистическа партия герб

Защо не го запалят и после да обявят кампания за възстановяването му. Или пък защо не направят кампания “Дари прасе за УНСС”, средствата от продажбата им да спомогнат завършването на новия корпус. Щом те не са се справили с икономиката си и мениджмънта на инфраструктурата си. Що за икономически ВУЗ са!!!

абе тоя ректор има 3 страници CV с безброй научни титли и статии по микро икономика... отделно има ректорски съвет към университета и по-разширено ръководство... Толко ли не се намери някой дето да започне, надзирава и завърши проекта в срок и бюджет?

Ще направят Баце "доФтор на нАуките" и ще им реши финансовите проблеми.

Та той си доктор на науките.

Някога през 80-те Роналд Рейгън прави обява:- - САЩ заменят две крилати ракети, за двама икономисти от България "със същият разрушителен ефект".

Питайте професорите по европейските програми :)) Там нали са всички светила от прехода - Орешарски, Гечев, Статев, Светлана Василева и прочие...

ДС-ченгетата са откраднали парите и сега ние пак трябва да им ги плащаме от джоба. 7 милиона станали 10 милиона, заради "оскъпяване". Закривай!

Абе в ози университет не се лия появи НЕГОВО най-ГОЛЯМО във Велената величество МАГНОЛИЙ ПЪРВИЙ...дето даваше акъл как що итн....явно са следвали добре неговите "препоръки"....

И сега си задайте въпроса - Какво вършат/работят приблизително 5000 дипломирани всяка година в УНСС човешки същества? Какъв принаден продукт на държавата наречена България дават след като се дипломират? Разгледайте списъка със специалности и си задайте въпроса какво произвежда този университет? След това си задайте въпроса колко на брой университета, колежи и т.н. катедри в други университети обучават студенти по почти същите специалности, за да разберете идиотщината която приоритетно навлезе във висшето ни образование? Превърнахме се в държава в която броя на хората които са изучили икономика, финанси, застраховане, публична администрация, мениджмънт, медии и журналистика, маркетинг, история, право, туризъм, география, екология и други подобни надвишава в пъти тези които са изучили природните науки, трудните за учене инжинерни науки, тези науки които в действителност са в основата на човешкия прогрес, създаването на блага и принаден продукт. И онези които в момента реват, че в България нямало специалисти, инжинери, квалифицирани поддържащ и опериращ с производствените машини персонал са същите които най-вероятно са завършили УНСС или подобно нему ВУЗ където са ги учили колко изключително важна е тяхната наука за прогреса на обществото и затова колкото повече студенстки материал учи тяхната наука толкова по-добре за държавата - да ама не...

...copy-paste и са наредени на опашката за кредити..

"И онези които в момента реват, че в България нямало специалисти, инжинери, квалифицирани поддържащ и опериращ с производствените машини персонал" От всяко дърво свирка не става !!!

Имаш ли и най-бегла представа какъв процент от българските инжинери и специалисти, оператори на машини, заварчици и др. подобни получили техническото си образование по времето на комунизма работят в България и колко в Чужбината??? Каква беше причината българското висше образование приоритетно да се насочи към обучение на нищо не произвеждащи специалности и да забие в дън земя инжинерно-техническите и природо-научните??? - Отговори си на този въпрос и донякъде ще разбереш защо и до ден днешен сме на този хал - да ни управляват ниско-интелигентни същества.

Българският"Харвард" пръц-пръц нещо ...да идат в задния двор да питат тия моголи на на националнеото и световното стпанство ))))(прадон на Утре Носете Съответната Сума) хи хи

Преподавателите в УНСС от години взимат добри рушвети. Да спретнат една дарителска кампания помежду си и готово!

когато беше ВИИ „Карл Маркс“, преподавателите даваха „частни уроци“ на чуждестранните студенти, главно араби и гърци. Срещу долари, а „частните студенти“ си взимаха изпитите без никакъв проблем.

"държавата ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в неплатежоспособност" Бизнес университет се издържа от държавата...без коментар.

УНСС пред финансов колабс, или считайте какви икономисти бълва този университет. Не, че и останалите са стока...

ама не бе.. не е колбас! колапс е

може и колбас да е...

Върнете примоцията "3 Изпита за 200 марки и едно прасе"

честно казано в момента на БЪлгария икономисти не и трябват! Адвокати също! Счетоводители също! Какво още се изучава в УНСС? В момента на България и трябват инженери лекари, медицински сестри агрономи също, но най най вече добри учители! Абе хора дето да градят нещо! Но така като гледам имаме повече икономисти разбирай хора учили за шефове отколкото тия дето копат с мотиката! Или казано по друг начин много вожд малко индианец! Та така!

И вие обучавате икономисти, финансисти и бъдещи мениджъри!?!?! Един проект и едно финансиране но можете да си организирате и да изпълните! Нелепа история показваща нивото на образованието, науката и всичко останало в Бг!

Абе, те добре са организирали "проекта" - парите под масата са дадени, взети и изпити... а сега трябва да се плаща масрафа....

Колко е РЗП на сградата господин ректор? Кава е цената до момента на кв.м на сторежа? Който в момента е на груб строеж. Кога трябва да се палти цената.? Преди и ли след построяване на сградата?

В УНСС гъмжи от закърмени със здравите основи на марксизма-ленинизма преподаватели. Ректорът е стар и изпитан кадър на БКП и ДС доносник. А щом там преподават Орешарски и най-вече специалистът по фалити Румен Гечев, най-нормалното е УНСС да фалира.

Декана комунист ето докъде докара университета - до фалит. Където и да са тези хора за нищо не стават!!!

бе нали се изяви там Боко читателят на Вин6ету..никъв резултат сори...хо хо

"Базата на УНСС е крайно недостатъчна за всички 22 000 студенти" И сега да попитама базата ли е първото или студентите? И като базата е недостатъчна за 22 000 защо не приемат 19 000 или бройка, за която базата ще е достатъчна? Ако не могат да си направят сметката да платят на някой студет. И да попитам парите от тези 22 000 студента къде са?

КАКВИ СА ТЕЗИ 8 МЛН. ЗА ГРУБ СТРОЕЖ?????????

УТРЕ НОСИ СЪОТВЕТНАТА СУМА

УНСС печели конкурс зa 4.5 млн. лв. eвpoпeйcĸо финaнcиpaнe пo OП "Peгиoни в pacтeж"; МФ и МОН oбeщaвaт по 7.5 млн. лв. cъфинaнcиpaнe, paзпpeдeлeни нa paвни тpaншoвe зa тpи гoдини. "Изгpaждaнeтo нa нoвия ĸopпyc, ĸoeтo тpябвaшe дa пpиĸлючи пpeз юни т.г., бe cпpянo пpeз 2017 г. зapaди липca нa cpeдcтвa." Тиквите се хвалят, че имат пари, обещават всичко, за да спрат протестите и, щом премине бурята, се отмятат от обещанията си ПОРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ.

Откак Боце се занимава с "тука има, тука няма" никой циганин не смее да го конкурира, нито по автогарите, нито по панаирите, никъде!

За да се "усвоят" 4,5 милиона европейски пари, държавата трябва да доплати 7,5 милиона, а дали е необходима новата сграда няма значение. Браво. Прилича до сущ на строежите на стадиони и детски площадки в някои села с по 500-600 жители в които най-младия е на 65 години, важното е парите да се усвоят, "шамар да е , аванта да е" !

да им помогне държавата, а то некъв университет.

Този "университет" даже не фигурира в листинга на Таймс. Там прословутата ни Алма матер заемаше за миналата година "престижното"... 750 място. УНСС не е в тази листа, пак да повторя. Измислено училище, където измислени преподаватели преподават измислена икономика... с дъх на маркисъм и лененизъм.... Да го фалират, няма да е голяма загуба.

Този университет, дето редовно пищи, че има академична автономия и държавате не може да се меси в делата им .... сега реве, че държавата не им дава едни 10 млн?? Че като са "автономни" с какво им длъжна държавата? На всичкото отгоре гледах интервюто с ректора, където той размахваше едно писмо, в което държавата уж обещала съфинансиране, и той горкият се втурнал да строи. Да го ожали човек :)) И това ректор на най-голямото икономическо учебно заведение???? Без договор за съфинансиране, без нищи, само едно писъмце размахва и се юрва да "усвоява". Абе, с една дума - смешници! Да ги закриват като са некадърни.

Как така фалират,като куп заведения им плащат наеми?!? Къде са парите от студентските такси? Я прокуратурата да влезе в УНСС,май бая неща ще излязат на яве...

.

След като държавата е поела ангажимент защо задавате този въпрос?? Защо не питате властващите как за пореден път са ''забравяли'' поетите ангажименти и се правят на ударени че някой трябва да им работи без пари толкова години ама иначе с лека ръка боко раздава милиони там дето има интерес.

tonk11

Ти прочете ли нещо друго освен заглавието? Има ангажимент ама има и условие. Държавата дава парите след усвояване на средствата по ОП. А явно те не са усвоени по някаква причина. Сега въпроса е каква е причината?

Заърших УНСС, като потока ми беше 180 човека. В края на обучението си и години след това като съм ги срещал, огромен процент от колегите ми не можеха да си сметнат грубо осигуровките или да сметнат/проумеят ДДС. В моя живот се оказа плюс :), защото професионалната конкуренция по-късно беше смехотворна. Да им спрат субсидиите, пък те нека дерат с пълни такси студентите и да бълват кадри. Барем някой се напъне да оправдае похарчените пари на родителите си. Не че ми пречи всички продавач-косултанти в мола да са с виШо обарование :D