17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университет в Кеймбридж. Той променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него, въпреки физическите си увреждания, съобщава Нова телевизия.

Кадър: Нова тв

Мария не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка й. Физическите й увреждания и това, че попада в графата "дете със специални образователни потребности", не са увредили духа й и желанието й за знания.

"Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки", споделя Мария.

"Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат "такива деца", разказва майката Зорница.

Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж. За да получи сертификат за владеене на английски език на високо ниво, от там променили начина на изпитване заради уврежданията й. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита - но без да променят неговото съдържание. Назначили й и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

"Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма", споделя тийнейджърката.