На заседанието присъстваха представители на двете училища, както и на учениците в гимназиален клас в гимназията, предаде БТА.

Двете училища в район "Надежда" се предвиждаше да бъдат слети в едно заради малкия брой ученици в двете. Основната причината за предвижданата мярка беше и задлъжнялостта на двете училища.
И двете сгради са с много голям обем и брой класни стаи спрямо ползваните помещения.

Съветниците днес решиха двете училища да са под постоянен мониторинг. Под такъв контрол до момента беше 13-то ОУ в района на Женския пазар, където след смяната на ръководството се повиши броят на учениците.

След няколко срещи между представители на общинския съвет, и на училищата е договорено и двете да бъдат оставени в досегашните им сгради, потвърди и председателят на комисията по образование и култура Малина Едрева. И двете училищни ръководства обаче трябва да покрият с бюджета си задълженията си.

141 ОУ има задължения в размер на над 68 000 лева към "Топлофикация-София". В училището се обучават общо 140 ученици.
В сградата на 153 ПГ се обучават 260 ученици и от нея се ползват 16 от общо 40-те класни стаи. Задълженията към "Топлофикация" са за над 96 000 лева.

Преди заседанието на комисията ученици и преподаватели от 153 СОУ протестираха пред сградата на Столичната община. В протеста участваха около 30 души, които носеха плакати с напис "Искаме си сградата". Това е вторият протест след този преди заседанието на Столичния общински съвет на 29 март.