Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който посети Пазарджик във връзка с отписването на 24 първокласници от местното училище "Христо Смирненски", предаде БТА.

По неговите думи родителите са изтеглили децата си не заради съвместно обучение с ромски деца в паралелка, а поради личните си предпочитания към определен класен ръководител.
"Лошо е, че един такъв случай, който няма етнически характер, започва да се обсъжда в обществото като такъв, когато всъщност се касае за проблем с мениджмънта на училището", отбеляза Игнатов.
Той уточни, че по случая е назначена проверка.

По-рано днес стана ясно, че и двете учителки, които трябваше да водят двете паралелки, решиха да се пенсионират предсрочно. Те увериха, че не го правят заради ромчетата, а защото са обещали на родителите да водят класовете.

Оказва се, че една от учителките – Мария Царска, е събрала класа си, а след това се е наложило преразпределение. Следствие на разместванията от един клас в друг родителите са се "разсърдили" - това според просветния министър е причина да се изтеглят децата от училище, цитира го БГНЕС.

Следствие на преместването на децата от една паралелка в друга е имало и "втвърдяване на тона" от страна на някои родители, които са се надявали, че децата им ще бъдат в класа на Царска. Сега 12 деца от ромски проход ще учат в отделна паралелка. Но според министъра, това не е проблем, защото щели да си играят по коридора с другите деца.

Все още не е ясно дали в ръководството на училището ще има санкции. Игнатов призна, че вината за възникналата ситуация е обща, но от това губи директорът, тъй като зарази отписалите се деца ще намалее финансирането на училището.

Стана ясно още, че Регионалният инспекторат по образованието ще образува проверка по случая, както и за сигнала на местна жена, на име Андриана Събева, която твърди, че преди това от училище "Христо Ботев" са отказали да запишат детето й, защото е от ромски произход.

Образователната система има нужда от бързо въвеждане на годишна атестация на директорите на училища, каза още Сергей Игнатов. Ежегодният мониторинг на директорите, от който зависи дали ще заемат поста си и през следващата учебна година, е заложен в новия закон за образованието и трябва да бъде приложен много скоро, уточни той.