Съвместно учение за реакция на Единната спасителна система към пловдивската областна управа се проведе в района на авиобаза "Чешнегирово". Тренировката имаше за цел да отработи спасителни действия при голямо пътно произшествие, настъпило поради влошени метеорологични условия.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Водещите институции в симулацията бяха полицията, пожарната и Центърът за спешна медицинска помощ, като участваха и Областното пътно управление, Регионалната здравна инспекция, РИОСВ, БЧК и Доброволното формирование "Пловдив 112". 

Условният сценарий предвиждаше верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия" с предполагаемо много пострадали и възникнал пожар. Симулацията включваше няколко леки коли, камион и автобус.

"След подаване на реален сигнал на тел. 112 бе сформиран щаб за координиране на отделните служби", обясни зам.-областният управител Атанас Ташков.

В симулирания инцидент имаше 10 ранени и един загинал. Открити бяха мигранти в автобуса, а в колоната, образувана в задръстването, имаше бременна жена, която бе транспортирана с линейка. Отново в задръстването бяха и военнослужещи, които подпомагаха колегите си.

Снимка: БТА

Разиграна бе и ситуация, при която имаше няколко инцидента освен пътнотранспортно произшествие: разлив на гориво и смазочни материали, които се запалиха, разлив на вещество, което се идентифицира като сяра,

По думите на комисар Георги Мангараков, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив, пожарникарите са обучени едновременно да гасят пожар и да спасяват хора, като човешкият живот е приоритет.

Снимка: БТА

Синхронизацията е много важна, за да се реагира при такива инциденти, коментира началникът на щаба главен инспектор Димитър Бришимов, цитиран от БТА. Той посочи, че занятието е било реално изиграно и с много добър резултат. "Позволихме си да усложним обстановката, като 5 км. след нашето произшествие се случи друго и пренасочихме свободните екипи да обработят и него", допълни той. 

Снимка: БТА