Френски молекулярни биолози, изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус с частици от британския и от южноафриканския вариант на SARS-CoV-2, са установили, че южноафриканският вариант оказва по-силно съпротивление. Това става ясно от статия в електронната библиотека bioRxiv, обобщаваща резултатите от изследването, предаде ТАСС.

"Опитите ни показаха, че антитела на хора, прекарали Ковид-19, неутрализират британския вариант на коронавируса и класическата му разновидност D614G. Южноафриканската версия на вируса се оказва по-проблемна - значителна част от пробите кръвна плазма на преболедувалите й не действат или почти не действат срещу заразата", пишат авторите.

В средата на декември британските власти съобщиха за появата през есента на два нови щама на SARS-CoV-2 с мутация N501Y, която е по-заразна в сравнение с други разновидности на новия коронавирус. За пръв път вариантът е засечен в Уелс през септември миналата година и нивото на разпространението му първоначално е доста ниско.

Според учените в края на октомври миналата година вариантът преминава през още 17 мутации и след това започва бързото му разпространение във Великобритания, където в момента е доминиращ щам. Наблюденията сочат, че той се разпространява около 1,7 до 2 пъти по-бързо в сравнение със съществуващите щамове на SARS-CoV-2 и вече е проникнал в редица страни в Европа и Азия. В Бразилия и в Република Южна Африка са открити местни щамове с подобен набор мутации.

Европейски учени под ръководството на Оливие Шварц, научен директор на Института "Пастьор" в Париж, откриха сериозни различия в характера на действие на антителата срещу британската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при експерименти с кръвна плазма от 83-ма жители на Орлеан, прекарали Ковид-19.

Опитите показали, че антителата могат да се съединяват с всички разновидности на SARS-CoV-2, но ефективността на действията им много се различава и това се проявява особено отчетливо при ниски концентрации на неутрализиращите молекули. Антителата добре неутрализират британската разновидност на коронавируса и класическия щам D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая.

В същото време 40 на сто от пробите на преболедувалите не са успели да неутрализират южноафриканския вариант на SARS-CoV-2. Почти същият резултат се наблюдава при кръвните проби на около двадесет французи, имунизирани с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Освен това ваксината не пречи на новите щамове да проникват в носа и да се размножават в неговите клетки. Шварц и колегите му се надяват последващи изследвания да успеят да установят дали това е характерно и за други ваксини, както и да се определят последиците от подобно частично проникване на вируса в човешкия организъм.