Намаляването на вредата за пушачите е една от най-спешните задачи на здравните системи на абсолютно всяка държава. Хората ще продължават да консумират никотин, въпросът е да го правят по начин, който е по-малко вреден отколкото при цигарите. Становището е на над 100 експерти по обществено здраве, организации срещу пушенето и регулаторни органи от Европа и света, които участваха в11-ия Глобален форум по никотина.

Разходите за здраве заради болести, свързани с цигарите буквално задъхват икономиките на много държави, а досегашните рестриктивни мерки и кампании не дадоха резултат - пушачите все така продължават да са над милиард с 8 млн. жертви годишно, посочиха учените.

снимка: GFN 2024

Проблемът обаче е, че регулациите не вървят в крак с голямата констатация - че хората няма да спрат да употребяват никотин, а потенциално по-малко вредните му форми на употреба влияят на отказването на цигарите много по-добре отколкото рестрикциите.

"Трябва да превъзмогнем остарялото схващане, че всякакъв прием на никотин води до лоши последици за здравето и да оспорваме това с факти, данни и доказателства. Използването на по-малко вредните продукти, при които няма горене, е помогнало на милиони пушачи по света да спрат цигарите", посочи психологът Грегор Крол, директор на Knowledge Action Change. Един от добрите инструменти за преминаването е данъчното облагане - ако цигарите са по-скъпи от продуктите с нагряване, много хора биха се насочили към по-малко вредните алтернативи по икономически причини.

Колкото по-качествена информация достига до хората, толкова по-осъзнати са и техните решения

снимка: GFN 2024

"Има редица недоразумения в разбиранията на хората за никотина и няма никакъв смисъл да си поставяме за цел общество без никотин. Смисълът на регулацията е да улесним хората да направят своя информиран избор. Да спрем никотина е невъзможна и безмислена цел" , коментира д-р Константинос Фарсалинос, кардиолог и научен сътрудник в Центъра за кардиохирургия Онасис в Атина-Гърция. Ежедневната дезинформация, която се разпространява по отношение на новите никотинови продукти е това, което спира прогреса в борбата с пушенето, смята той.

В последните години сме свидетели на множество примери на лоша наука - изследвания, чиято цел не е да проучи ефекта, а да постави етикет "по-вреден" на бездимните алтернативи.

снимка: GFN 2024

"Това, което хората могат да направят е да четат отвъд заглавието, когато става въпрос за дезинформацията относно по-голямата вреда на бездимните алтернативи", заяви д-р Жизел Бейкър, вицепрезидент по научната дейност на Филип Морис Интернешънъл. Д-р Бейкър коментира нашумялото проучване за електронните цигари, според което те повишават риска от инфаркт. Според нея изследването на практика не може да докаже такъв факт. "Респондентите не са проучени детайлно по отношение на това какво са правили, колко дълго са го правили, колко често, кога са започнали на използват продукта. Всичко в това изследване е погрешно", посочи Бейкър в отговор на въпрос от потребители.

Чудото Япония, където IQOS промени играта

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-убедителните примери за ползата на бездимните алтернативи, които не горят тютюна, а го нагряват, е Япония, стана ясно още по време на форума. В края на 2014 г. в страната на изгряващото слънце за пръв път беше представено устройството за нагряване на тютюн IQOS и оттогава там се наблюдава безпрецедентен спад в продажбите на цигари, припомни Онджей Кумал, директор връзки с обществеността във Филип Морис Интернешънъл.

"Данните от Япония категорично показват, че разпространението на цигари спада след като на пазара навлизат устройствата с нагряване на тютюн и те постепенно изместват тютюнопушенето. Този тренд доказва, че бездимните алтернативи могат успешно да заменят цигарите. Докато преди 2015 г. разпространението на цигари в Япония е във фаза плато от около 19-20%, след представянето и навлизането на устройствата за нагряване на тютюн се отбелязва ускорен спад на нивата до 12%."