На фона на прогнозите за края на света през 2012 г. учени вещаят, че ни чака нов ледников период, пише в. "Стандарт". 

След 2012 година започва захлаждане на климата в България, казва пред медията старши научен сътрудник д-р Борис Комитов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен към БАН. Според него, след три години лятото вече ще бъде с пролетни температури - под 30 градуса.
"Очакват ни хладни и дъждовни летни месеци. Сезонът ще се скъси и ще бъде само два месеца - юли и август", обяснява д-р Комитов.

Ученият прогнозира продължителни и студени зими. И това може да продължи няколко десетилетия, разказва той. Обяснението е, че на всеки 200 години Слънцето влиза в така наречения свръхвекови слънчев минимум - то топли по-малко и времето става по-студено. И точно сега трябва да сме в очакване на това нормално явление, казва д-р Комитов.

От Института по метеорология и хидрология също признават за зачестяване на температурни аномалии. Такива е имало и в предишни години, но това, което е повишено, е честотата на екстремните явления, заявява зам.-председателят на Националния институт по метеорология и хидрология доц. Валери Спиридонов.
300% повече дъжд в сравнение с нормалното е валял миналия юли, обяснява той.

От БАН прогнозираха температурни рекорди в края на август. Очаква се живакът да покаже 40 градуса.
Спиридонов е категоричен, че у нас няма опасност от адските жеги, които убиват в Русия, защото България попада на средата между дъждовете и пека.