Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим.

Прокуратурата поиска доживотен затвор, а защитата на чужденеца пледира, че той е невинен, защото обвинението почивало само на самопризнанията му в досъдебното производство.
При разпит пред съдия през миналата година Дейвид Бел Брайсън направи пълни самопризнания за извършеното убийство и след това потвърди действията си чрез следствен експеримент.

Днес обаче 71-годишният обвиняем отхвърли всички обвинения. По думите му той бил хипнотизиран в ареста на МВР от служител, който ползвал кръст и библия, съобщи радио Видин.
Според психиатричната експертиза Дейвид Брайсън страда от психопатия, с висока самооценка и презрение към другите. Именно това, в състояние на афект, е отключило агресията към Станислав.

Брайсън трябва да плати на родителите на убитото момче 200 000 лв. кръвнина.
Освен това той ще трябва да заплати 7072 лева на Областната дирекция на МВР- Видин, изразходвани за преводачи, експертизи по досъдебното производство, 8800 лева държавна такса по уважената част на гражданските искове и 2503 лева на Висшия съдебен съвет, изразходвани за вещи лица и преводачи, предаде "Фокус".

"Невинен съм, ще обжалвам", каза на излизане от залата 71-годишният мъж.

Бащата на жертвата Веселин Мирчов заяви, че не е доволен от присъдата и иска доживотен затвор за убиеца.
"Ние сме по-демократична страна от Америка, защото нямаме смъртно наказание, а там има. Такива престъпници трябва да бъдат убивани. С тази присъда от 18 години детето ми няма как да получи покой. Убиецът унищожи цялото ни семейство. Вместо да посрещаме детето си, както другите родители, ние ходим всеки ден на гробища", каза през сълзи Мирчов.

11-годишният Станислав изчезна на 4 януари 2012 г. от дома си в село Лагошевци, община Димово. Детето бе в неизвестност 17 дни. Трупът му бе открит на 21 януари в дол на местността "Диловец" в землището на селото.
Следствието установи, че причината за смъртта на детето е удушаване, а за убийството бе обвинен Дейвид Бел Брайсън. Той е пенсионер, не е осъждан и живее повече от 6 години в Лагошевци.

Присъдата може да се обжалва в Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.