Тази сутрин Харасимов, известен с прозвищата Даката и Рапана, бе взривен в колата си в центъра на града. Той има бизнес с риба, рибни продукти и рапани.

Имало е конфликтни точки в последните 10 години от бизнеса, който е извършвал Йордан Харасимов. Има негов съдружник, с който преди 5-6 години са се разделили.
Имало е някакви оплаквания, имало е сигнали, които са подавали един срещу друг, но не бих искал да влизам в някакви детайли, защото сме в началния етап на разследването, което в момента се извършва”, добави Цветанов, цитиран от "Фокус".
Харасимов се е занимавал с производство на рапани и това е бил основният бизнес, с който се е занимавал и неговият съдружник, когато са били заедно, без министърът да уточни името му.

Цветанов намекна и за други нарушения в миналото, които коментира с думите: „Там също е плащана сериозна сума от него, за да няма съответните последващи действия от чисто административни естество”, предаде Дарик радио.

Справка в Търговския регистър показва, че във фирма "Север експорт" съдружници са Йордан Харасимов с 3500 лв. участие, Иван Иванов, Неделчо Стойчев и Мария Георгиева с по 500 лв.

Министърът потвърди, че взривът е бил поставен под седалка в колата.
На въпрос какво количество взрив е било използвано, той отговори, че все още не може да се каже, но според първоначалния оглед е "сериозно".

"Притеснително е, защото действително се извършва в централната част на Варна. Но хубаво е, че няма други пострадали", каза още той по повод жестокото убийство.

В отговор на репортерски въпрос Цветанов каза, че има прекършване на тежката организирана престъпност, но "не може да се даде гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната", цитира го БТА.

„Нека да погледнем хронологията на събитията, които се случваха във всичкия този 23-годишен преход, и да направим една съпоставка - колко са убийствата, колко са отвличанията, с всичко това, което се случи през последните две години и половина. Привеждането в известност на организаторите на организирани престъпни групи не е нещо, което може веднага, когато го установиш, да ги задържиш и да ги представиш на съда. Трябва да се свърши огромна по обем работа”, каза министърът.

Не знам Харасимов да е имал някакви врагове, даже си мисля да не са го объркали, коментира за „Фокус” Петър Василев, председател на рибарско сдружение „Черноморски риболов” в Бургас.
По думите му варненецът е „бял човек” и добави, че е изключително изненадан от случилото се с него.
Според него, в средите не се е коментирало Йордан Харасимов да има някакви сериозни проблеми и отхвърли твърденията, че в сектора се води "война". Виждахме се през 10 дни, но не знам да са му отправяли заплахи, заяви Василев.

Вижте снимки