За престъплението, което стана през 2008 година в Борисовата градина, дълго време нямаше заподозрени извършители. Преди около 5 години обаче разследващите достигнаха до Радослав Кирчев и Александър Георгиев, за които прокуратурата смята, че са били част от наказателна бригада за нападения срещу хомосексуалисти.

4 години и 10 месеца затвор за Радослав Кирчев и 13 години за Александър Георгиев - такива наказания определи СГС на двамата подсъдими, предаде Дарик радио. Първият получава толкова ниска присъда, защото по време на извършване на престъплението е бил непълнолетен.

Георгиев и Кирчев трябва да платят общо 250 000 лева кръвнина на майката на Михаил Стоянов - Христина.

Според съда има достатъчно доказателства, които сочат, че двете момчета са участвали в сбиване, довело до силен удар и впоследствие смъртоносно задушаване на 25-годишния студент. Магистратите обаче не са съгласни с квалифициращото обстоятелство, че престъплението е извършено от хулигански подбуди.

При определяне размера на наказанието съдът е взел предвид и многобройни смекчаващи вината обстоятелства, като това, че двамата са на изключително млада възраст, с чисто съдебно минало и добри характеристични данни. 

Криминалистите разплитаха престъплението близо 4 години - едва пред 2010 година са засечени сигнали от СИМ картата от телефона на Михаил, който е бил активиран от Александър Георгиев. Преди това разследващите вървели по грешна следа заради намерен косъм, който имал морфологично сходство с приятел на жертвата.