19-годишният студент по право се изправи пред апелативните магистрати, за да обжалва мярката си за неотклонение "задържане под стража", наложена му от Софийския градски съд миналата седмица. Градските съдии решиха, че има опасност Йоан да се укрие, ако бъде пуснат на свобода.

"Това, че съм си пуснал брада е нормално. Това, че ходя на фитнес всеки ден - също. Аз съм спортист", така обвиняемият обясни промените във външния си вид през последната година и половина, съобщи "24 часа". Студентът проговори за първи път след задържането си.

Йоан Матев обаче беше арестуван, след като брат му Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който бе убит деветокласникът Георги. Така, след година и половина разследване, заподозреният за жестокото престъпление бе задържан.

Прокурорът по делото отново потвърди, че съученици на Матев са го разпознали на разпространените от МВР видеозапис и снимки.

В крайна сметка Софийският апелативен съд реши да остави обвиняемия окончателно в ареста. Според магистратите има опасност той да се укрие, да извърши друго престъпление, а и има много доказателства, че той е автор на убийството. Съдът също така отбеляза, че Матев е изтрил снимки и видеоклипове в профила си в социална мрежа от периода, в който е извършено убийството.

Според защитата пък е странно защо брат на Йоан - Марсел не е разпитан пред съдия, а и ДНК експертизата на ножа не е готова.

На въпрос дали вярва в невинността на Йоан, адвокатът му Станислав Гюров отговори: "Чисто юридически и като лично отношение аз съм длъжен да направя всичко възможно и да спазвам закона при защитата в целия обем… човешки – по-скоро да".