След като десетки експерти вече публично изказаха версии за жестокото убийство в Нови Искър, а някои приближени до властта медии прокарват идеята "по-малко да се рови, за да не се пречи на разследването", истината поне по един въпрос е повече от ясна - прави се опит убийството да мине в графата "частен" случай, а не да се тълкува като безхаберие на властта към престъпността в България. Тъкмо такова е мнението на един юрист, който познава ситуацията в Нови Искър и дори е жертва на безчинстващи мафиотски структури там - юристът Симеон Иванов - бивш разузнавач и служител в ГДБОП. През 2014-а година, в опита си да възстанови една несправедливост, той бе заплашен със смърт и подпалиха личния му автомобил. След напускането му като юрисконсулт в отдел "Общински имоти" на община Нови Искър, там са постъпвали на работа и са напускали десетки негови колеги. В момента в общината работел...16-и юрисконсулт. Очевидно длъжността отчайващо отказва тези хора да я упражняват по закон и съвест. Някои необвързани сайтове подигравателно отбелязаха първия брифинг с журналисти на мястото на масовото убийство в Нови Искър, като "говорилня на нищонеказването". Проблемите в Нови Искър не са от вчера.

Ето какво мисли за всичко това бившият юрист в същата община Симеон Иванов.

- Г-н Иванов, вие добре познавате ситуацията в Нови Искър - работил сте като юрисконсулт там...

- Ситуацията в Нови Искър е такава, че общината е крепост на управляващите. Те знаят, че там от години действат няколко престъпни групировки. Преди две години и половина две от тях се сякоха с мачетета до едно от култовите заведения, на 300-400 метра от сградата на общината.

Всички знаеха, че едната групировка "работи" в Нови Искър и Кътина, а другата - в Световрачене. Едната от тези групи ми подпали колата. По тези групи не се "работи" да бъдат обезвредени. Или така се "работи", че да не бъдат засегнати интересите им, и това нещо си остава от доста години.

В Нови Искър има голям интерес към петрола. Има голяма петролна база и ако помните до нея "акостира" един кораб от Молдова, натоварен с гориво, който от Варна "доплавал" до Нови Искър, представете си - "по документи", разбира се, за да бъде "разтоварен" там. Имаше предаване на Валя Ахчиева по БНТ за този абсурд.

В Курило и Чепинци циганите постоянно точат петрол, но са ненаказуеми, защото са сигурният електорат на властта по избори. Имаше един случай, в който бяха откраднали един електромотор на влак, който падна на релсите и друг - пътнически влак се удари в него. И нищо!..

Всичко минава, всичко се потулва и забравя...В Нови Искър има хора, които са заплашвани с мутренски методи. Даже един си взе цялата фамилия и избяга с нея в чужбина, за да се отърве. Знам къде избяга - в коя страна, за да не го убият. Веско Василев се казва човекът. Те се опитваха тука всячески да го тормозят този човек. Жена му работеше в КАТ, принуди се да напусне и в един момент тайно тия хора си грабнаха шапките и напуснаха завинаги България.

Този човек имаше "противоречия" със същата групировка, която ми запали колата. На Веско му запалиха две коли 20 дни след моята, през 2014-а. Полицаите се правеха на "утрепани".

През 2015-а аз напуснах общината и оттогава насам там сега работи 16-и юрист - всички предишни са напускали, защото нито могат да се справят, нито да си съхранят спокойствието и живота си. И то не само собствения, но и този на семействата си. Това са фактите и онези, които ви говореха на брифинга за журналисти го знаят. Така че няма какво да го усукват и да ви хвърлят в някакви "любовни" истории.

- Каква е вашата версия за убийството?

- Случилото се в Нови Искър е екзекуция за отмъщение - нещо са се набъркали тия хора с групировките в района - много вероятно мъжът да не се е "отчел" с пари от крадено ДДС и акцизи, или нещо друго. Жената, която е намерена убита, най-вероятно е била използвана, за да се събере цялото семейство в къщата.

На вас не ви ли направи впечатление от информацията за местопрестъплението, че тези хора не са се събрали там, за да празнуват с вечеря Нова година?! Няма храна, няма маса. Всички са били простреляни по местата си, както са били седнали. А кучето най-вероятно е убито, за да не лае.

Пукотевицата от пиратки по Нова година бездруго е голяма и изстрелите най-вероятно не са направили впечатление на никого, но кучешкият лай е можело и да бъде чут от съседи?..

Дали това убийство ще бъде разкрито, или не, вие си отговорете. Аз мога да ви кажа едно: В Нови Искър отдавна командва мафията. Поинтересувайте се и за лицето Светослав Тодоров, което стреля в пияно състояние на откриването на един ловен сезон, и ще научите повече.

- С какво се занимава той?

- Строителен бизнес на общински имоти.

- Това не е ли същият човек, за когото писаха, че съпругата му е зам.-кмет на район "Илинден", а негов приятел е зам.-кметът по строителството в община Нови Искър?

- Същият. Както виждате, всичко се знае...Пишат колегите ви, но какво от това?!

- А какво повече знаете за убитите?


- Те са външни хора. Преди година и половина са купили една къща за около 60 000 евро. Единият мъж е имал бизнес с тирове, младежът, като гледам снимките, е бил в ресторантьорския бизнес. Пробвали са се насам-натам, може би проформа...За пари са се забъркали в някаква схема и са платили с живота си.

Жената са я дръпнали с джипа във вилна зона, за да има причина да съберат останалите накуп. Тези хора - убитите, не са отишли там да празнуват. Не са събрали парите, които са им търсили, и са ги застреляли. Всички са убити с по един изстрел в главата. (Според официалната версия убитите са простреляни многократно - бел. ред.) Информацията ми е от едното от поемните лица при огледа на мястото. Всички са убити, както са били седнали и вероятно са умували помежду си какво да правят. Става дума за професионален разстрел. За мен убийците са един, или двама професионалисти с "опит".

За какво запалиха колата на антимафиота Симеон Иванов

Убитият Неделчо Юнаков има доста неясно трудово досие, но официално е бил записан като управител на ООД, което се е занимавало със застрахователна дейност. Фирмата му е била разследвана от НАП за укриване на доходи и заблуда на данъчните органи.

Има версия, че е развивал дейността си като подчинен на друго лице - с инициали К.Б., собственик на 20 фирми.

Така че версията на Симеон Иванов за набъркването на Юнаков в схема с дерибействащи мафиотски структури на територията на Нови Искър, изглежда много правдоподобна.

Симеон Иванов: Убийството е в стила на албанската мафия >>

Още през 2014-а антимафиотът Симеон Иванов каза пред една медия: "Заплашиха ме със смърт и ме наказаха с палеж! Жена ми се страхува да не ни запалят къщата или да посегнат на сина ни!"

Симеон Иванов е бивш разузнавач и служител на ГДБОП и става жертва на посегателството и заплахите през 2014-а заради това, че доблестно защити собствеността на един човек с имот в региона - инж. Иван Стайков. Имотни измамници от Кътина, воглаве с човек без трудова биография на име Красимир Георгиев, хвърлили око на къщата с двор на Стайков в село Житен, и направили опит да завладеят имота. Георгиев твърдял, че "обитава" имота на Стайков от 10 години. /?/

Номерът обаче не минал и за да си отмъстят, хората на Георгиев обсаждат имота на Стайков и запалват личния автомобил на юриста Симеон Иванов. Още тогава Иванов каза: "В Нови Искър има организирана престъпност, но за да се занимае с това Специализираната прокуратура, ви казват че трябва да се докажат две или три еднотипни престъпления – същите тези хора да отнемат 4-5 имота като този на Стайков. Попречих им да прехвърлят имота, и ми запалиха колата.

Бандитите винаги имат чадър, а обикновените хора нямат закрила от държавата, защото държава отдавна няма. Но знаете ли какво казва една турска народна поговорка? - „Можеш да стъпиш на Корана, за да стигнеш до хляба, но не можеш да стъпваш на хляба, за да стигнеш до Корана”.