38-годишният Първанов бе задържан през ноември 2015 г., след като 4 месеца се укрива след убийството на 47-годишния строителен работник Николай Чивиев на магистрала "Струма". Мъжът почина, след като беше ударен с камък по главата от Ембака, тъй като не позволил на нападателя си да премине с автомобила си през ремонтиращата се отсечка между Сандански и ГКПП Кулата.

В началото на юли м.г. Емил Първанов беше освободен от ареста срещу най-леката мярка "подписка", след като беше изтекъл максималният 8-месечен срок, в който може да бъде задържан. През ноември делото не успя да тръгне, тъй като съдията си направи отвод, поискан от защитата на Ембака заради възможна предубеденост.

Днес Окръжният съд в Благоевград успя да стартира процеса, въпреки че
единият адвокат на обвиняемия - Марин Марковски, поиска от магистратите да върнат делото в прокуратурата за доразследване, тъй като са допуснати съществени процесуални нарушения, съобщиха "Стандарт" и "24 часа". Според Марковски, на подзащитния му не са били предявени доказателствени материали и по този начин е нарушено правото му на защита. Съдът реши, че искането е неоснователно.

Самият подсъдим отказа делото срещу него да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Такава възможност той имаше, ако признае вината си и не се разпитват наново свидетели и вещи лица.

Пред магистратите обаче Емил Първанов настоя за разпити дори и на свидетели, които вече са дали показания в хода на досъдебното производство. Така делото срещу него се гледа по общия ред.

Трите деца на убития Николай Чивиев поискаха общо 750 000 лева кръвнина.
Адвокатът, представляващ близките, внесе иск за по 300 000 лева кръвнина на непълнолетните дъщери на убития - 15-годишната Ирина и 8-годишната Никита, и 150 000 лева за пълнолетния му син Антон. Срещу Ембака бе предявен още един иск, включващ издръжка на двете момичета до навършване на пълнолетие.

Следващото заседание ще е на 13 февруари.