От 1993 г., макар и без лиценз от МВР, "Първа частна милиция" е най-мощната охранителна фирма по Южното Черноморие и представител на ВИС-2.

Съдружници на Георги Николов, който е роден на 12 август 1967 г. в Бургас и завършва спортното училище, като щангист, са Рали Пенков и Найден Милков. И тримата са бивши полицаи от Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас. Мечката и Милков са неформални лидери в подразделението до 1993 година, когато са обвинени и арестувани за нападение над бившия световен шампион по борба Иван Гинов. След това са уволнени.

Вижте снимки на Мечката>>>


На 10 юни 1995 г. около 19.30 ч. Георги Николов спира черното си "Порше" кабриолет пред спортната зала "Атлант" в бургаския кв. "Славейков". Отива на тренировка. В този момент проехтяват изстрели и Мечката се свлича до колата. Улучен е в задната част на главата и във врата. Килърът успява да избяга, а босът на "Първа частна милиция" е откаран в бургаската болница. Малко по-късно Георги Николов издъхва. Куршумите са засегнали мозъка и сънната му артерия.

След убийството Бургас е блокиран, както от полиция, така и от гардовете на охранителната фирма на Мечката. Килърът обаче така и не е открит.
Очевидци на разстрела го описват като много слаб мъж, висок около 180 см, късо подстриган, облечен в светлосив анцуг.

Така и не става ясен и видът на оръжието, с което е стреляно по Николов. Установено е само, че куршумите са калибър 7.65 мм. Следствието продължава по-малко от една година. През април 1996 г. то е спряно с постановление на прокуратурата и повече не е възобновено.

И до днес поръчителят на разстрела и извършителят не са разкрити, а през 2015 г. изтече и 20-годишният давностен срок. Версиите, по които е работено, пък са две - разчистване на хората, свързани с ВИС-2 и уреждане на сметки с руската мафия.

Георги Николов е погребан в бургаския гробищен парк, като върху гроба му е поставена голяма гранитна скала. На нея е издялана глава на мечка.

След убийството на Мечката, Найден Милков и Рали Пенков решават да се оттеглят от охранителния бизнес и "Първа частна милиция" престава да съществува.

През 2015 г. единственият син на Георги Николов - Никола, който е едва 4-годишен, когато баща му е убит, получава лиценз за охранителна фирма в Бургас, която кръщава "Атлант". Така се е казвал клубът по културизъм, създаден някога от Мечката.