Това стана ясно по време на днешното заседание на Софийския апелативен съд, на което бе разгледана мярката за неотклонение на 19-годишния младеж.

Йоан Матев беше арестуван, след като брат му Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който бе убит деветокласникът Георги. Ученикът в Националната търговско-банкова гимназия бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето. 

Така, след година и половина разследване, заподозреният за жестокото престъпление бе задържан.

От два месеца Йоан Матев е в ареста, като днес адвокатът му Станислав Гюров поиска клиентът му да бъде пуснат на свобода. Самият обвиняем не присъства в съдебната зала.

Защитникът не пожела да коментира регистрацията на клиента му за кражба, като подчерта, че студентът не е осъждан, предаде Дарик радио.

След кратко съвещание магистратите решиха да не уважат искането на защитата Йоан Матев да бъде пуснат под домашен арест или под гаранция. Според съдебния състав има достатъчно доказателства, макар и косвени, че именно той е извършил убийството - абсолютно сходство между раната на Георги Игнатов и острието на намерения в шахтата нож.

Решението на съда е окончателно.

Адвокат Станислав Гюров коментира доказателствата по делото и съдебно-медицинските експертизи с думите: "Моята теза е, че този тип експертиза сама по себе си не борави с такива абсолютни стойности. Практиката не я разпознава като изключително точна. Имаме размер на нож, имаме и размер на рана. Още колко ножове с такъв размер съществуват? Поставят се много въпроси".