Делото започва отначало след бюрократичен гаф - на предишното заседание се оказа, че е записано грешно името на член от съдебния състав.
Не се признавам за виновен, заяви днес Арабаджиев пред съда.
В рамките на 40 минути на днешното съдебно заседание страните по делото разгледаха две искания на защитата на подсъдимия за отвод на съдебния състав, съобщи БГНЕС. Първоначално адвокат Марин Марковски поиска отвод на целия съдебен състав. След като това искане бе определено като неоснователно, защитникът поиска отвод на председателя на съда, член-съдията и на съдебните заседатели. И това искане не бе уважено.
Основен мотив на Марковски да настоява за отвод бе, че съдебният състав е предубеден. Адвокатът посочи, че отказът от съкратено съдебно следствие показва, че съдът иска да постанови най-тежкото наказание – доживотен затвор.
Наблюдаващият прокурор обаче репликира Марин Марковски с думите: „Ако има готова присъда, представете я и ще ви повярвам”.
Освен това, според поправки в закона от април, съкратеното съдебно следствие беше премахнато в случаите на убийства.
Съдебният състав конституира близките на убитото момче като частни обвинители и допусна техните граждански искове. Те са в размер на по 500 хиляди лева. На днешното съдебно заседание присъства единствено бащата. В съдебна зала се явиха свидетели и вещи лица.
Защитната теза на Марин Марковски е, че Арабаджиев е убил Атанас , защото той го тормозел сексуално. Ако това бъде доказано, Арабаджиев ще намали присъдата си с поне 5 години, коментират юристи. Аргументите на адвоката са, че според криминалисти и криминални психолози, жестокостта на убийството и разчленяването на трупа са характерни за хомосексуалните убийства и за престъпленията, които са следствие на дълго таен гняв от продължително сексуално насилие.
Бащата на убитото момче Христо Атанасов обаче заяви пред съда, че синът му е изпитвал влечение към момичета и е имал приятелка. Атанасов не можа да остане спокоен, докато в съдебна зала за втори път бе прочетен обвинителният акт срещу убиеца на сина му. Бащата чу отново как е убит синът му, колко рани му е нанесъл Арабаджиев, как е разцепил черепа му, как е нанесъл 14 рани в гръдния му кош, как е използвал трион и градински ножици, за да разчлени трупа.
Христо Атанасов се разплака пред съда. Той обясни, че майката Татяна е в клиника, защото не е издържала на напрежението и няма сили повторно да преживее съдебния процес.
"Агонията продължава, справедливото наказание за убиеца е доживотен затвор", каза още бащата.
Престъплението е особено жестоко, коментира пред журналисти и наблюдаващият прокурор Димитър Димитров. Според изготвените експертизи Арабаджиев е разбирал действията си и е бил вменяем, допълни той, но отказа повече коментари с мотив, че в момента продължава съдебното следствие и се събират доказателствата.
На 20 май 2008 г. в контейнери за смет в Западен парк в столицата бяха намерени 3 чувала с останки на младеж с липсващи ръце и глава. Ден по-късно по вторични белези бе установена жертвата - Атанас Атанасов на 19 г. Убиецът му се оказа неговият съученик Николай Арабаджиев, който направи пълни самопризнания и дори заведе полицаите до място, където заровил останалата част от трупа. Тогава се оказа, че той имал интерес към хирургията и колекция от скалпели, с които рязал тялото на Атанас. За това свидетелства и негов съученик, който разказа, че Николай е правил дисекция на заек.


Вижте видео от съдебната зала