Убийството прилича по-скоро на разчистване на сметки и отмъщение, отколкото на обир, посочват от местната полиция. То е извършено толкова изненадващо, че нашенецът дори не могъл да посегне към пистолета си, който носел на кръста. Двама души на мотор причакали българина, чието име според местните власти е Константин Александър, който тъкмо изтеглил пари от банкомат от търговския център Bella Vista Mall на булевард Сарасота и се връщал към колата си "Шкода Фабия", която оставил на автомивка от другата страна на улицата.
Нападението над българина, чиято възраст не се съобщава, е било извършено в петък следобед, около 15,20 ч. местно време.
Подробности и версии обаче започнаха да се появяват едва днес. Килърите на българина го дебнели повече от половин час точно до автомивката, която той често посещавал. Когато се насочил към вече измитата си кола, просто се приближили и го гръмнали хладнокръвно в лицето, след което избягали. Инженерът ни обаче не издъхнал веднага, а малко по-късно, на хирургическата маса.
Днес доминиканската полиция беше привикала на разпит най-малко 10 души във връзка с бруталното убийство посред бял ден. Версията, че става въпрос за възмездие, а не за грабеж, се подкрепя от факта, че нищо от българина не е задигнато. Той е имал в джоба си поне 22 500 песос (около 440 евро), а също и 203 долара в брой, както и масивен златен ланец. "Оставили са му всичко", потвърди Сесар Рамирес, зам.-шеф на местната Гражданска защита и един от хората, помогнали да качат българина в линейка, която да го откара в болница. За Константин Александър се посочва само, че по професия е инженер и е живеел в елитния квартал Пиантини. Властите отбелязват, че в последно време в Доминиканската република се наблюдава вълна от поръчкови убийства предимно заради просрочени дългове. Увеличил се броят и на извършителите на мокри поръчки, които били наемани, за да отвлекат или убият длъжник или негов роднина за наказание.
Нашето Министерство на външните работи не разполага с официална информация за смъртта на българския инженер в Доминиканската република, за която съобщават испанските медии, заяви днес говорителят на ведомството Драговест Горанов.
Той обясни липсата на информацията с това, че страната ни няма дипломатическо представителство в Доминиканската република. Чрез мисиите ни в Мексико и Куба щял да се потърси контакт с местните власти, за да се изясни случаят, и се очаква да има официална информация.