Установено е, че взривът не е бил в багажното отделение на автобуса, както се предполагаше досега.
"Вероятно бомбата е била поставена в раницата на мъжа камикадзе и е гръмнала, когато той се е намирал на вратата на автобуса. Предположенията на експертите са, че по всяка вероятност раницата не е била свалена от гърба му, а е била взривена на него, защото ударената вълна е мощно отразена в асфалта и след това в багажното отделение на автобуса, но няма щети, които да са за поставено взривно устройство в багажното отделение", обясни пред журналисти на летище Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите му все още не е ясно как терористът е влязъл в страната ни и съответно в Европейския съюз. Има версии за държави, но Цветанов не пожела да каже кои са те.
Вътрешният министър бе категоричен, че няма да коментира информация, която може да попречи на разследването и се прави всичко възможно да се установи откъде е влязъл в България атентаторът.

"Всичко, което е събрано от огледа като доказателства, ще бъде изпратено в лаборатория в София, за да се изследва. Все още не е ясен видът на взривното вещество и не може да се каже дали той е от България или не. Ще се работи цяла нощ, за да имаме информация", допълни Цветанов.

По-рано МВР разпространи кадри с предполагаемия атентатор на летището в Бургас. Той е на около 35-36 години, с дълга коса, голяма раница на гърба и бермуди. По думите на Цветанов към момента вътрешното ведомство разполага с данни, че атентаторът е стоял в България не по малко от 4 и не повече от 7 дни. Не можем да изключим възможността за логистична подкрепа, оказана от българска територия, коментира министърът.

Снимката е изпратена до службите в цяла Европа, включително и на израелските и американските специални служби.
"Имаме много оперативна информация, обменяме я с всички служби, от цяла Европа, и с колегите от Израел, с които на два часа правим заседания", допълни министърът.

Междувременно обаче на сайта на американската телевизия ABC бе публикувана снимка от шофьорска книжка, за която твърди, че е документът, открит в останките на предполагаемия атентатор от Бургас.
Документът е издаден на мъж с име Жак Филип Мартен с рождена дата 5 декември 1987 г. от втория по население град в щата Луизиана - Батън Руж.
По-рано Цветанов каза, че  "при огледа е открита фалшива американска шофьорска книжка, издадена в Мичиган, за която се предполага, че е ползвана от мъжа камикадзе. Документът е проверен от службите в САЩ", уточни министърът.

Междувременно бившият шеф на МОСАД генерал Дани Ятом заяви, че Израел и България не са разполагали с информация за готвен атентат.
"Няма начин тотално, херметически да покрием целия свят и да получим цялата информация, която би ни помогнала да предотвратим терористични атаки. Никой не може да изключи възможността да има терористични клетки в България, но атаката не се е случила заради България", казва ген. Ятом, цитиран от БНР.

Близкоизточният квартет осъди днес "бруталния" терористичен акт, извършен срещу израелски туристи на летището в Бургас, съобщиха от руското МВнР. "Квартетът, включващ Русия САЩ, ЕС и ООН, решително осъжда бруталния терористичен акт. Членовете на квартета поднасят своите най-дълбоки съболезнования и съчувствия на роднините и близките на загиналите израелски граждани и на другите убити или ранени в резултат на този ужасен терористичен акт, както и на народа на България", се казва в изявлението, предаде БГНЕС.

Турското външно министерство в специална декларация остро осъди атентата срещу израелските туристи в Бургас от сряда, съобщи БНР. "Терорът е престъпление срещу човечеството и той с нищо не може да бъде оправдан", се казва в декларацията.

По-късно стана ясно, че всички ранени израелци, вече са в Израел, включително и тези с опасност за живота, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, цитирана от "Фокус".

  От 18.00 ч. полетите, обработката на документи на излизащи и кацащи пътници на летището в Бургас е възстановено. Засилени са мерките за сигурност по летища, гари, автогари, пристанища, пощенски клонове в цялата страна.

Не отговаря на истината тиражираната информация от български и чужди медии, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, е Мехди Мохамед Гезли, уточниха късно вечерта от пресцентъра на МВР.

Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава.

В четвъртък вечерта израелското правителство обяви имената на загиналите при атентата. Жертвите са: Амир Менаше (на 27 години), Ицик Коленги (27), Маор Харуш (26), Елиор Приес (26) и Кочава Шрики (42).