Той участва в дискусия, организирана от българския форум на бизнес лидерите. Пред представителите на бизнеса Цветанов посочи мерките, които е предприело правителството и МВР за повишаване сигурността на гражданите и на бизнеса, съобщи БГНЕС.
Вътрешният министър посочи, че кадровите промени в Областните дирекции, които са предприети именно с тази цел. Цветанов заяви пред бизнесмените, че е гарантирал оперативната свобода на полицейските служители и че върху тях няма да се оказва политически натиск.
Той каза още, че МВР иска да се отвори към представителите на бизнеса, които се сблъскват с рекета и други форми на организираната престъпност. Министърът посочи, че те могат да помогнат много на ведомството, ако му имат доверие и подават сигнали, които биха довели до разкриване на престъпления, предаде БТА.
Представители на охранителния бизнес казаха, че могат да му бъдат в полза със знанията, които имат в тази област.
По повод отвличането на Румен Гунински, като го определи като много неприятен. По думите на министъра това е проблем, който стои пред държавата. Министърът заяви, че се прави всичко възможно да бъдат заловени извършителите на отвличането, като по случаят работи МВР и другите правоохранителни органи.
Има и корумпирани полицаи, призна обаче Цветанов, но увери представителите на бизнеса, че се прави всичко възможно да бъде изчистена системата от такива служители.
Той каза още, че днес е имал среща с представители на фирма, която е пострадала от корупционна схема. През 2007 - 2008 година поземленната комисия е дала становище за земеделска земя, че тя е частна. В резултат са направени инвестиции за около 100 милиона евро, но земята е държавна, обясни вицепремиерът.
Той съобщи и за схема, създадена от държавни служители, които са рекетирали представители на бизнеса по отношение на ДДС. Той допълни, че е оптимизирана работата и за борба с ДДС-измамите.
До края на месеца ще се проведе публична дискусия за борбата с корупцията. В тази връзка е разработен и проект, като е ползван опита на експерти от Германия.
Цветан Цветанов, коментира, че взаимоотношенията на МВР с прокуратурата са много добри. В тази връзка обществените очаквания са за повдигнати обвинения срещу бивши управници. Приоритет в работата на вътрешното министерство е влизането на страната ни в Шенген. Цветанов посочи, че до встъпването на власт на настоящото управление в тази насока са били усвоени едва 33 милиона евро, като усвоените средства вече са достигнали 58 милиона евро.

Вижте видео от изявлението на министър Цветанов