Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде “Фокус”.
Той уточни, че във всички тях са били намерени наркотици. "По-страшното" обаче е, че е единият от тях е непълнолетен, каза още министърът.
"Доста притеснителен е фактът за ниската възрастова граница на хората, занимаващи се с наркоразпространение. Голяма част от наркоразпространителите са родени през 1990 г. и 1991 г., като сред тях имал и по-възрастни, но са техните тартори", заяви още той, цитиран от БТА.
Според Цветанов всички институции трябва да са ангажирани срещу насилието над деца и срещу разпространението на наркотици сред учениците. По думите на вътрешния министър видеонаблюдението е една от добрите възможности за по-голям контрол върху проявите на насилие в училищата.
От пресцентъра на МВР съобщиха официално, че престъпна група, разпространявала наркотици в столицата, е задържана при специализирана операция на антимафиоти. Акцията е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура.
В рамките на продължилото два месеца разследване спецполицаите установили, че бандата пласира дрога основно на предварително уточнени места – т.н. “постове”, в непосредствена близост до 118 СОУ и 125 СОУ, както и детска градина в ж.к. ”Младост”.
Вчера, около 16.10 часа, в района на Владая принудително бил спрян лек автомобил “Ауди А 3” с пернишка регистрация, управляван от М.М. (25 г.). С него пътувал 24-годишният К.А.(24 г.). При извършената проверка антимафиотите иззели от колата две найлонови торби с марихуана с тегло над 500 гр. Лекият наркотик бил подготвен за улично разпространение от дилъри, работили за разбитата престъпна структура.
Задържани са и останалите участници в групата - Р.И. (24 г.), известен на полицията, Б.В. (25 г.) с прякор Боцко, известен на полицията, осъждан. За него има данни, че зареждал пласьорите и организирал побои над провинили се от тях, К.Б. (18 г.) с прякор Хакера, известен на полицията уличен дилър, Й.Х. (19 г.), Д. Б. (17г.) криминално проявена, М.Г.(18 г.) от София, криминално проявен и Б.Б. (21 г.) от София, криминално проявен.
От тях за иззети много мобилни телефони, предплатени сим-карти, различни суми пари, наркотични вещества и бележки с отчети за направените продажби.
При извършения личен обиск на лидера на групата - М.В. (34 г.) от София, са били иззети мобилен телефон и сим-карта, с които той ръководел действията на подчинените си. Към момента той е с мярка за неотклонение “задържане под стража” в следствения арест на бул.”Г. М. Димитров”. Останалите участници в групата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, уточниха от МВР.

Вижте още снимки от спецоперацията