Инцидентът е станал малко преди 3 ч., съобщиха от МВР.

Кметът на общината Атанас Кузев обясни, че сигналът за инцидента е подаден малко преди 4 ч.

Изтекли са не повече от 200 литра от отпадъчен трихлоретан*. Течът на отровното вещество е от 5-тонна стара цистерна, която е корозирала.

"Трихлоретанът е силно запалим и при горенето отделя зарин**. На мястото на инцидента са всички възможни институции", каза Кузев, цитиран от БТА и Дарик.

Той коментира, че за ремонт на съоръженията са правени много предписания, но ръководството на завода, който е в несъстоятелност, не е осигурило средства.

Екипи на Гражданска защита отстраниха теча малко след 14 часа. Те извършиха тампониране на резервоара чрез пневматична възглавница.

Пробойната в резервоара е затворена, потвърди кметът Кузев. Той уточни, че тъй като резервоарът е много амортизиран и има опасност да се получи друг теч. Поради тази причина през следващата седмица ще започне прехвърляне на химикала на друго място.

Кметът на общината съобщи още, че е осигурена охрана на опасния резервоар. Няма опасност за околната среда и населението.

Това не е първата подобна авария в „Полимери".
През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе отстранена без сериозни последици.

Теч на дихлоретан бе регистриран и в началото на този месец.
Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.

*Трихлоретанът е органичен разтворител и изключително отровно вещество със специален европейски регламент за съхранение.

**Заринът е извънредно токсично химично съединение - безцветна течност, без миризма и без вкус, и се използва като химическо оръжие - бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие.