Редкият инструмент бил откраднат, докато цигуларката Мин Цзю Ким се хранела в кафене на гара Юстън през 2010 г. Тя оставила цигулката на пода, докато говорела по телефона. Ирландецът Джон Могън, който работел с двама тийнейджъри съучастници за отвличане на вниманието, отмъкнал инструмента. Оттогава цигулката, която е една от едва 400 съществуващи, така и не беше открита, пишат "Сън" и "Дейли мейл", цитирани от БГНЕС и "Сега".

Могън, който не подозирал колко ценна е цигулката, опитал да я продаде само за 100 паунда на мъж, седящ до него в интернет кафене, но предложението му било отхвърлено. 41-годишният Могън беше осъден на 4,5 г. затвор през 2011 г. Собственият му адвокат заяви, че цигулката е "безценна и незаменима". Но инструментът от 1698 г., който Ким купила 10 години преди кражбата за 750 000 паунда, така и не беше открит.

Сега полицията смята, че цигулката е намерена, след като детективи под прикритие в България получили предложение да купят инструмента за 250 000 паунда от цигански престъпен бос на име Христо Върбанов, пише "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

Само три от тези редки цигулки са в неизвестност и полицията заяви, че има голяма вероятност точно намерената в София цигулка да е откраднатият инструмент от Лондон. В близките дни експерт ще посети София, за да установи фактите, пишат "Индипендънт" и "Дейли телеграф", цитирани от БТА.

Следите в България

В края на февруари антимафиоти предотвратиха сделка с уникална цигулка Страдивариус за 300 000 евро и други ценни културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност. От МВР съобщиха, че е задържан криминално проявеният 47-годишен М.К. По първоначални данни част от вещите са крадени, а сделката била пресечена в момент на среща в дома на Л.М. (66 г.) - член на Мешерето, който също е криминално проявен. Той тъкмо уговарял с клиент, доведен от посредника М.К., продажбата на цигулка на цена над 300 000 евро. Цигулката носела знака на известната италианска фамилия Страдивариус. При претърсване на адреса в София антимафиотите открили 7 картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране.

Преди дни се разбра, че братът на ромския бос и шеф на мешерето Христо Върбанов-Ицо Папата – Любен, е спипаният по време на сделката. Антимафиоти от ГДБОП получили информация, че 66-годишният Любен, който също е член на ромския съд и фигурира в регистрите на МВР, се готви да продаде скъпи предмети с висока културна стойност. Посредник по сделката бил негов приближен на име Минчо, който трябвало да намери сигурен купувач.

Миналия ноември Софийският градски съд призна за виновни Христо Върбанов-Ицо Папата и Димо Станчев в изнудване на бившия началник на "Гражданска защита" Никола Николов. Третият подсъдим - Цветелин Кънчев, бе признат за невинен.