Контрабандните цигари са били укрити в три микробуса, които един след друг в колона са влизали в страната от Турция.

Двама от шофьорите са молдовски граждани, третият е български гражданин с адресна регистрация в гр. Кишинев, Молдова. И тримата са подали митнически декларации за внос на различни търговски стоки от Турция.

Въпреки изрядните документи, дежурните митнически инспектори извършват проверка на микробусите в специално оборудваното за тази цел митническо хале. При проверката е установено, че освен декларираните стоки, трите микробуса пренасят общо 73 630 кутии контрабандни цигари без акцизен бандерол с различни търговски марки, част от кутиите с надписи „For duty free”. Цялото количество контрабандни цигари е било укрито в пътнически куфари, които са били поставени във вътрешната част на товарното помещение на микробусите, в най-отдалечената от вратата зона по метода тип „тапа”.

Задържаните контрабандни цигари са на стойност над половин милион лева. Образувани са три досъдебни производства за контрабанда. Шофьорите на трите микробуса и техните спътници – общо шестима молдовски и български граждани, са задържани за 72 часа.
Разследването се провежда от разследващи митнически инспектори от Митница Бургас.