Няма да се откажем. Това заяви пред КРОСС научният сътрудник от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Стефан Пиперов. Думите му са по повод съобщението, че Големият адронен колайдер в ЦЕРН в Женева е поднесъл изненадваща загадка на учените, като за първи път в него бе открит нов ефект. Сред новите частици, които се зараждат при сблъсъка на протоните са открити частици, които са свързани помежду си.
През юли бе съобщено, че частицата вече е открита, но по-късно информацията бе опровергана.

Така наречената "божествена частица" е елементарна частица, на чието откриване разчита проектът за ускорителя. Нарича се бозон на Хигс, тъй като съществуването й е предвидено от проф. Питър Хигс през 60-те. Названието "божествена частица" е дадено от нобеловия лауреат Леон Ледерман, който вярвал, че откриването й ще помогне да се разбере замисълът на Бог при създаването на Вселената. Самият Хигс е атеист и не харесва това определение.

"Същността на откритието, това са корелациите на раждането на частиците", каза Стефан Пиперов. Тоест те са всякакви частици при сблъскването в ускорителя и са избрани такива събития, в които се раждат много частици и това, което е странното, е че се наблюдава такава корелация, че частиците се раждат близо една до друга.
Без значение какви са, самият факт, че не се разхвърчават произволно, а се групират по двойки е нещо, което не е било наблюдавано, или поне не е било наблюдавано в такъв тип взаимодействия и за което все още няма ясно обяснение. Не можем да кажем какви са тези частици, защо така се раждат. Засега това е просто едно наблюдение на което ще му търсим обяснението.

Има теории, но те са сблъсъци на ядра, а не на отделни протони, както прави нашия ускорител. Наблюдавани са досега подобни неща и са им давани приблизителни обяснения или са се считали адекватни за полето, в което са наблюдавани. Но това, което сега наблюдаваме в протон - протони взаимодействия е неочаквано и не отговаря на обясненията, които преди това са давани за това явление. Този „модел не е предвиден", обясни българският учен.