Животът на младия мъж се преобръща преди около два месеца, когато чува тежката диагноза. До нея се стига съвсем случайно.

По съвсем друг повод Пеньо отива при личния си лекар в Горна Оряховица. Лекарят използва посещението му, за да му пусне профилактични изследвания. Именно те показват, че показателите в кръвта на младия мъж драстично се разминават с нормалните.

Пенев е препратен за допълнителни изследвания във Велико Търново, след което и в Плевен. Там лекарите вече са категорични, че става дума за левкемия. Диагнозата е абсолютен шок за мъжа и близките му. До този момент не е имало никакви симптоми, че Пеньо ще се изправи пред най-тежкото изпитание в живота си.

Веднага му е назначена химиотерапия, а работодателят му Николай Върбанов от Долна Оряховица застава плътно до Пеньо в трудния момент и го свързва с клиника в Турция. И там диагнозата се потвърждава, заболяването се развива бързо и трябва незабавно да бъде направена трансплантация на стволови клетки.

100 000 долара са нужни само за трансплантацията. Отделно са необходими средства за останалите терапии, които са на стойност около 75 000 лева.

Благотворителни инициативи, в които се включи и местната администрация, вече успяха да съберат малко над 45 000 лв., с които са били платени две химиотерапии в южната ни съседка, където мъжът се намира и в момента. Остават още 200 000 лева, които обаче трябва да бъдат събрани за 40 дни, за да бъде извършена трансплантацията.

Решението на Пенев да избере турската клиника не е каприз – у нас лекарите му дават по-малко от 5% гаранция за излекуване, докато тамошните им колеги говорят за 80%. Близките и приятелите на Пенев вече правят всичко по силите си за набирането на средствата.

"Синът на Пеньо е на 14 г. – възраст, в която всяко едно момче има най-голяма нужда от татко си“, пишат те в социалната мрежа.

Всеки, който може да помогне Пеньо и семейството му да останат заедно, може да го направи на:

Paypal: penyo.1979@abv.bg

Обединена българска банка

IBAN: BG71UBBS80021063534140

BIC: UBBSBGSF

Пеньо Павлов Пенев