Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. Това каза пред bTV директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов.

Постигната е уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари. Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена.

"Когато подпишем споразумение, ще има две възможности - нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас", обясни д-р Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да обучават наши екипи както за извършването на трансплантации, така и за следтрансплантационните грижи за пациентите.

"В писмата за отказ от чужди болници за български пациенти е посочено, че поради драстичния спад на донори в самите страни, към които сме се обърнали, например, в Германия, те не могат да извършват трансплантации на чужди граждани, не специално на българи, обяви д-р Христов. Болницата във Виена е отказала да поднови договора и с Румъния. Германците също са отказали да продължат договора с румънците."

"Представете си, че имаме подписани договори с всички болници и страни, с които желаем да ги сключим. Нямаме ли донори, пак не можем да помогнем на тези хора, подчерта д-р Христов. - За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим преглед в чужбина за т. нар. второ лекарско мнение."

Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да обсъди състоянието на чакащите белодробна трансплантация.

"Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно състояние", каза д-р Христов.

Той призна, че няма как да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация.

"Нашата основна задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех", отбеляза още д-р Михаил Христов.