Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се провежда разследване по повод тежкото пътно-транспортно произшествие от 2.10.2018 г. в село Търнак, община Бяла Слатина, при което шофьор на лек автомобил, в пияно състояние, блъсна 11-годишно дете, вследствие на което са му причинени тежки и животозастрашаващи наранявания.

По предложение на директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов, главният прокурор Сотир Цацаров с постановление от днес, възложи разследването по делото да се извършва от следователи от Националната следствена служба.

Дир.бг припомня, че майката на 11-годишната Сара, която беше блъсната от джип,  разкри по Нова, че на следващия ден пред дома й дошъл непознат мъж и й предложил 20 000 - 30 000 лева като обезщетение за случилото се.

Местните хора разказват, че полицай уговарял близките на детето да не раздухват случая по медиите, че щяло да стане по-лошо.

Сара е в критично състояние, настанена е в Университетската болница в Плевен с тежка черепно-мозъчна травма и наранявания на белия дроб. Според лекарите има едва 20% шанс малката да оцелее.

По-малко от 24 часа след инцидента шофьорът, блъснал детето, беше освободен от ареста. От полицията обяснили пред телевизията, че са го пуснали, след като са снели обясненията му и са събрали необходимите доказателства по досъдебното производство. Водачът седнал зад волана с 1,48 промила алкохол в кръвта.

Близките на Сара бяха категорични, че няма да оставят нещата така. Те подозират, че виновникът за случилото се е платил на някого, за да излезе бързо от ареста.

 

"Ако този мъж остане на свобода, ще бъде глава за глава - ако детето умре, и шофьорът умира", заявиха още родителите на момичето.

Междувременно жителите на Търнак протестираха с настояване за справедливо наказание на виновника за произшествието. Те блокираха пътя към селото. При идването на полицията напрежението ескалира.

Близките на Сара са категорични, че детето не е пресичало улицата, а джипът няма никакъв спирачен път. Според чичото на Сара - Слави, шофьорът е бил във видимо нетрезво състояние. Близките на момичето са категорични, че не вярват на полицията и прокуратурата.

От прокуратурата съобщиха, че шофьорът е Веселин Ранков, той е шеф във фармацевтични заводи, чиято база е в селото. В джипа, прегазил детето, са се возили четирима души, а пробата на водача е 1,48 промила алкохол. Според прокуратурата няма основание да бъде задържан за по-дълго, тъй като деянието е настъпило по непредпазливост, Ранков е с чисто съдебно минало е и няма опасност да се укрие.

"Добър човек е, това е нелепа ситуация, която се е случила, а вината си е негова, след като е употребил алкохол", каза кметът на Търнак Йоло Лалов, съобщи bTV.

Хората бяха категорични, че няма да позволят автобусът с работници на фармацевтичната фирма, чийто директор производство е Ранков, да стигне до базата в селото.

Близките предоставиха и клип, в който се чува как полицай от Бяла Слатина съветва потърпевшите да не разгласяват информация пред медиите.

Срокът на разследването е два месеца. Близките на детето настояват за справедливост и заявиха, че всеки ден ще блокират шосето.