Десетки царисти и бивши депутати от НДСВ се събраха в парка на двореца "Врана" за представянето на историческите албуми "Александър I - Князът на Нова България" и продължението "Кратка история на Сръбско-българската война" на д-р Тошо Пейков.

Почетен гост на събитието бе игуменът на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий. Сред гостите бяха бившите депутатки от НДСВ Нонка Матова, Анелия Мингова, Марина Дикова, Мариана Костадинова и др.

Албумът се издава по повод 141 г. от възшествието на принц Александър фон Батенберг на престола на българските царе.

"С делата си Княз Александър I заслужи, името му да бъде славено наред със славните имена на Цар Симеон I Велики, на Цар Иван Асен II, а също, както и незабравимия Цар Борис III, да бъде назоваван с признателност от българския народ: Александър - Князът Обединител. Защото той разшири двойно и трайно Княжество България при сложни международни и вътрешни обстоятелства. С цената на престола и на личното си щастие младият княз подкрепи своя народ и Съединението, и спечели Сръбско-Българската война", пише Тошо Пейков. И напомня, че при това Александър I е управлявал Третото българско царство само 7 години и 60 дни.

"Когато всички, и най-вече романтично настроените българи търсят да прочетат трогателна история, няма нужда да отиват много далече по чужди земи. Достатъчно е, да прочетат разтърсващата житейска история на Княз Александър I", убеден е бившият царски депутат и лидер на Движение за национално възраждане "Оборище".

"Княз Александър I не беше щастлив човек, той преживя много изпитания, стълкновения и подигравки, писъкът на куршумите при Сливница, както и част от нашите дебелашки нрави. Той обаче носеше своя кръст и беше основателно изначалната личностна символика на българската царска династия, сиреч на българската държава", каза проф. Андрей Пантев.