Подмяна на талоните за автомобили се налага само, ако общината го изисква. Голяма част от шофьорите в страната трябва да сменят документа си, ако искат да платят по-нисък данък за тях.

Причината - отстъпка от налога се прави на база екологичната оценка на колата, която често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, а липсата на екологична оценка в талона не подлежи на санкции, съобщиха от полицията.

Публикация на Фейсбук страницата на СДВР предизвика множество коментари в социалните мрежи, че ни чака масова подмяна на талоните на по-старите автомобили.

От полицията обясняват, че от екооценката в талоните зависи само размерът на данъка и подмяна се налага само, ако съответната община го изисква. И тъй като размерът на данъка съвсем не е без значение, ето какво коментират от Съюза на българските автомобилисти за процедурата за подмяна на талона.

"Ще трябва най-напред да докажат тази екологична норма. Могат да го направят като отидат във фирмата, която е вносител на тези автомобили. Да си извадят съответното удостоверение, в което се казва за тази марка и модел автомобил каква е екологичната норма, след което трябва да отидат в служба Пътна полиция за регистрация и да сменят регистрационните талони", каза Малинка Бондаренко от СБА пред БНТ.

От Института за пътна безопасност подсказват и по-лесен начин - според тях още при покупката цялата информация за автомобилите е налична в документите, с които те са внасяни в България. Така се появява възможност, с която можем да получим отстъпка в данъка и без да сменяме талона.

"В абсолютно всички документи и от Германия, и от Италия, и от Франция, и от Австрия има код, по който може да се установи екологичната категория", каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

"Лично за мен и четейки закона, не следва да се прави промяна на талона и пререгистрацията в КАТ. Достатъчно е с документа, подкрепящ евросертификата на съответния автомобил, лицето да заяви промяна в общината по месторегистрация", обяви пък юристът Добрин Балчев.

Смяната на талона струва 20 лева. Ваденето на удостоверение от вносителя на колата също се плаща. Така за шофьорите остава да преценят дали ще им излезе по-изгодно да плащат данък без отстъпка, да вадят нови документи, или пък да опитат в общината с документа от покупката на колата.