Трима станаха излекуваните от коронавируса у нас.

За първия случай съобщи началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски - това е пациентка, настанена във ВМА. След два отрицателни теста, тя ще бъде изписана от лечебното заведение в събота.

Информацията за другите два случая разкри главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев в предаването "Панорама" - става въпрос за заразените в Плевен пациенти, които са дали отрицателни проби.

Двамата мъже - на 27 и 61 години, бяха тествани на 8 март в Клиниката по пулмология на УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен.

"Днес ген. Мутафчийски съобщи за първия излекуван, аз мога да допълня, че и от Плевен вече има двама с две отрицателни проби, преминали 14 дни. Трябва да има оптимизъм в цялата работа. Аз съм убеден, че голямата част - 60-70% точно така ще завършат - с пълно оздравяване. Надали ще надминем този процент, който в другите страни - Азия, Европа - посочват - 2-3%. Въпросът е да запазим нашите родители, баби и дядовци. Там е насочено цялото ни усилие", допълни д-р Кунчев.

През деня бяха направени 129 проби в лабораториите на ВМА, Националния център по заразни и паразитни болести, в Стара Загора и Варна. От тях в Националния център са 6 положителни, във ВМА - 7, във Варна - 4 положителни, в Стара Загора всичките са отрицателни.

Така броят на пациентите с коронавирус у нас нарасна на 127.