Третият лекар, който почина у нас от коронавирус, е 77-годишният д-р Борислав Иванов от Видин, съобщи агенция BulNews.

На брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин бе обявено, че битката със заразата е загубил видински медик, който е издъхнал в болница в София. 

Д-р Иванов е пенсионер, когато при най-големия пик на епидемията в областта е обявен призив за помощ от лекари от цялата страна, които да подпомагат МБАЛ "Света Петка" във Видин. Болницата имаше сериозни затруднения, когато почти 20% от персонала беше заразен. Именно тогава и д-р Иванов се връща на работа. Това става ясно от официалното съобщение на Български лекарски съюз, който изказа съболезнования за загубата.

"Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалия д-р Борислав Иванов , както и на колегите му от МБАЛ "Света Петка" Видин", обявиха от БЛС.

Д-р Борислав Иванов се връща на работа, когато болницата във Видин остава без лекари, непосредствено преди настъпването на епидемията, обясняват от там.

"Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет!", пишат колегите му от съсловната организация.

Възрастният лекар от Неврологичното отделение е имал и частен кабинет, в който е практикувал.

Той бе третият заразен с коронавирус в област Видин и бе настанен в столичната "Света Анна" за лечение, но състоянието му се влоши.

Мъжът е имал придружаващи заболявания - исхимична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония.

Това е трети случай на починал лекар от COVID-19 у нас. Първият смъртен случай на заразен медик от първата линия на борбата с COVID-19 бе 43-годишната лекарка Илиана Иванова, която се зарази в Инфекциозното отделение на болницата в Сливен, нейното състояние се влоши за броени часове и тя почина. 

Вторият лекар, който загуби живота си след заразяване с коронавирус, беше д-р Нели Пандова Илиева от Спешна помощ в столицата. Д-р Илиева бе една от първите заразени медици в Спешната помощ. След като са установени две отрицателни проби и подобряване в състоянието, тя бе изписана на домашно лечението състоянието й внезапно се влоши и тя загуби битката за живота си в Александровска болница.