За да се подпомогне извършването на трансплантации, правителството гласува да бъде създаден специален център „Фонд за трансплантации", предаде Дарик радио.
Министър Нанев обясни, че най-вероятно стартовата сума, с която ще заработи фондът, е между 3 и 5 милиона лева. Това обаче ще бъде допълнително обсъдено с финансовия министър Симеон Дянков. Приходите от фонда ще се формират от държавния бюджет, дарения и помощи, както и от други приходи. Към центъра ще бъде създаден обществен съвет от седем членове, като съставът му ще се определя от Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването. За нуждите на трансплантационния процес ще се използват силите и техниката на министерствата на здравеопазването, на отбраната и вътрешните работи.
Здравният министър предлага да се увеличат сумите, които се покриват от държавата във връзка с трансплантации на органи. Предложението е з присаждане на сърце да се покриват суми от 40 000 до 80 000 лева, на черен дроб – от 50 000 до 70 000. За бъбреци в момента става дума за 15 000 лева и сумата трябва да се завиши поне два пъти, но за момента няма разчети, каза той.
Към настоящия момент от трансплантация на бъбрек се нуждаят 868 болни, от които 14 деца, трансплантация на сърце очакват 40 болни, от които едно дете, а на черен дроб - 54 болни, от които осем деца.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че у нас само 1 процент от хората даряват органите си, което се равнява на 6-7 души годишно. За сравнение той съобщи, че в Европа този процент е поне 10 или 60-70 души годишно.
От своя страна министър Божидар Нанев посочи, че от 2004 година досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 на черен дроб и 13 на сърце. Очаква се новосъздаденият фонд да заработи до месец-два, подчерта министър Нанев.
Той съобщи още, че е започнала писмена кореспонденция със здравните министерства в Гърция и Румъния във връзка със създаване на регионална организация за обмен на органи от трупни донори, предаде "Фокус". Необходимо е обаче да се използва индивидуален подход с всяка отделна страна. На първо време може да се започнат разговори за двустранни споразумения със съседните ни страни – членки на ЕС – Румъния и Гърция, обясни Нанев.
Разговори са водени и с еврокомисар Меглена Кунева за инициирането на такава балканска организация.