Километричните опашки от камиони на Дунав мост накараха русенци да направят интернет петиция, в която настояват да се сложи край на задръстванията.

Само за два дни подписката е подкрепена от стотици граждани, които настояват да се въведат промени в организацията на движението както от българска, така и от румънска страна, предаде БНТ.

Един от организаторите на петицията Васил Златков казва, че преди дни за пореден път му се наложило да чака с часове, за да премине границата.

"Имаше не повече от 30 коли, но проверката се извършваше изключително бавно и тромаво", сподели той.

На пункта на Дунав мост при Русе работят само две гишета за обработка на документите на автомобилите и две за камионите.

"Много редовно има опашки по 7-8 километра, това е абсолютно безумие", коментира Александър Крачински.

Инициаторите на подписката настояват да се създаде нов ред за преминаването на границата, като целта е да се облекчи трафика.

"Ще я изпратим (подписката - б.р.) на отговорни институции като Регионално министерство, Вътрешни работи, с цел ако могат те нещо да направят да подобрят ситуацията", уточни Васил Златeв.

От Областната администрация заявиха, че след седмица ще започне да работи обновеният паралелен пропускателен пункт, където гишетата за автомобилите ще бъдат удвоени и така опашките, които затрудняват движението в района, ще намалеят.

"Имам инфо, че се подготвят от страна на митницата по-големи площи за паркоместа на територията на Митницата, където ще могат от порядъка на едно сериозно количество тежкотоварни автомобили да изчакват "докато им дойде реда за преминаване", каза областният управител Галин Григоров.

За да бъде намален интензивният трафик, надеждите на русенци са свързани най-вече с изграждането на още един мост над Дунав при Русе.